Вирощувати індиків знову стало рентабельно

14 листопада 2018 870 0
Вирощувати індиків знову стало рентабельно
pixabay.com

Споживання м’яса індиків у світі стрімко зростає вже довгий час. Так, за останні 30 років вона збільшилася з 1,5 млн до 5,5 млн т. Занепад виробництва м’яса індиків в Україні розпочався ще у 90-х роках, але зараз цей бізнес знову стає рентабельним. Про це повідомляє Pro-Consulting.

Нагадаємо, за 2017 р. виробництво індичатини зросло на 10%.

Найбільше споживають індюшатину в Ізраїлі —12 кг на рік на людину, в США— 8 кг. За цим показником Україна, з її 0,2 кг на людину, значно відстає не тільки від світових лідерів, а й від сусідньої Польщі (4,5 кг).

Вирощування індиків в Україні стало економічно невигідним в 90-х роках минулого століття, коли наша країна переживала економічну трансформацію при переході до ринкової економіки. Поголів'я індиків в ці роки скоротилося приблизно на третину, і фактично припинилося їх промислове вирощування.

Новий етап інтересу до індиків з боку вітчизняних аграріїв почався після 2001 р. Цьому сприяли стабілізація економічної ситуації в країні. За наступні десять років, до 2011 р., поголів'я індиків на великих фермах збільшилося в 42 рази і склало майже 392 тис. голів.

Криза 2014 р., знову підкосила виробництво індюшатини. Так, поголів'я птиці знижувалося в 2016-2017 рр.

Зараз рентабельність вирощування індиків на м'ясо знову стала позитивною. Про це свідчать розрахунки, виконані аналітиками Pro-Consulting при розробці бізнес плану ферми з вирощування індиків.

Цей проект передбачено вирощування на м'ясо 16,2 тис. голів індиків. Для цього передбачається закуповувати високопродуктивних пташенят в Польщі. Кожне таке індича коштує €2,1, і виростає до 10,74 кг — самки і 20,39 кг — самці.

Загальна необхідна площа ферми складе від 3 до 5 га, на яких будуть розміщені основний виробничий корпус, адміністративний будинок, склади і гаражі для обладнання і техніки.

Розрахована рентабельність продажів такої ферми складе 11,9%, тобто кожен євро доходу буде приносити майже 12 центів чистого прибутку. Його розмір буде перебувати на позначці €200 тис. починаючи вже з другого року роботи підприємства.

Виконано за допомогою Disqus