Боротьба зі шкідниками залишається проблемою при органічному вирощуванні бобових

3 грудня 2018 79 0
Боротьба зі шкідниками залишається проблемою при органічному вирощуванні бобових

За органічної технології вирощування, зменшення чисельності шкідників досягається шляхом багаторазового використання проходів ґрунтообробної техніки та завдяки природнім ентомофагам. Про це розповів СЕО агрохолдингу «Арніка» Андрій Пилипченко, передає SuperAgronom.com

«Обробіток ґрунту унеможливлює перезимівлю шкідників. Найбільша проблема в органічному вирощуванні бобових це шкідники. «Арніка» бере участь у міжнародному проекті в 2019 р. спільно з голландськими та французькими вченими, де плануються проводитись дослідження підвищення ефективності використання трихограми в захисті рослин. Нині, на жаль, немає ефективних засобів для боротьби зі шкідниками в органічному землеробстві. Наразі один із найефективніший засобів — птахи. Це таке ноу-хау, де максимально залучаємо птахів для боротьби зі шкідниками», — розповів Андрій Пилипченко.

За словами Андрія Пилипченка, важливим моментом боротьби з бур’янами є пізні терміни сівби, знищення пожнивних решток, вирівнювання поверхні поля. Сівба бобових цього року була завершена 5 червня.

«Бобові культури дуже важливі для органічного землеробства, вони приймають участь у відтворенні екосистеми: є гарними попередниками та покращують структуру ґрунтів. Окрім того, є певні міжнародні сертифікати, які зобов’язують нас мати у сівозміні мінімум 20% бобових культур. При чому для основних європейських сертифікуючих компаній соя не є бобовою. Ми обираємо насіння бобових, дуже стійких до механічного пошкодження під час боротьби з бур’янами, маємо власний науковий центр — Інститут органічного землеробства, де ми працюємо з селекціонерами», — розповів Андрій Пилипченко.

У 2019 р. «Арніка» планує почати вирощувати квасолю через високу конкуренцію на ринку органічної сочевиці. Компанія має намір конкурувати на міжнародному ринку з представниками органічного землеробства Казахстану.

Виконано за допомогою Disqus