У Сумському НАУ стартував проект TOPAS

4 грудня 2018 143 0
У Сумському НАУ стартував проект TOPAS
Latifundist.com

Сумській Національний аграрний університет розвиває програму TOPAS (From Theoretical-Oriented to Practical education in Agrarian Studies), що фінансується спільно з «Erasmus +». Проект передбачає удосконалення системи вищої освіти в Україні, сприятиме переходу від формальної освітньої системи, орієнтованої на викладача, до утворення неформальній, орієнтованої на студента (студентоцентриної). Про це повідомила декан факультету економіки та менеджменту, професор кафедри економіки Сумського НАУ Наталія Іванівна Строченко, передає Latifundist.com.

За її словами, проект допоможе залучити студентів до активної участі в навчальному процесі, не тільки забезпечити їх глибокими професійними знаннями, а й прищепити їм навички командної роботи, роботи в групах, допомогти їм оволодіти сучасними технологіями, залучити студентів до науково-творчої роботи з першого курсу.

«Успішне та ефективне ведення сільського господарства вимагає хорошого менеджменту. Для того, щоб вміти економічно правильно приймати рішення, інженери-агрономи, керівники агробізнесу і фермери, крім глибокого розуміння технологічних процесів, повинні володіти відмінними знаннями в сфері аграрної економіки і менеджменту, IT, критичним мисленням і аналітичними здібностями, умінням працювати в команді, комунікувати. Актуальним для бізнесу сьогодні є симбіоз технологічного та економічного напрямків», — прокоментувала проект Наталя Строченко.

У проекті бере участь 10 партнерів з 6 європейських країн: Університет прикладних наук Вайештефан-Тріздорф (Німеччина), Коледж Університету Рітл (Великобританія), Університет природних наук Вроцлава (Польща), Університет аграрних наук і ветеринарної медицини Бухарест (Румунія), Національний університет біоресурсів і природокористування (Україна), Сумський національний аграрний університет (Україна), Вірменський національний аграрний університет (Вірменія), Єреванський державний університет (Вірменія), Самаркандский сільськогосподарський інститут (Узбекистан), Андижанський сільськогосподарський інститут (Узбекистан).

«Соціально-економічна ситуація в державі, кон'юнктура загальнодержавного і регіонального ринку освітніх послуг, диктують необхідність модернізації освітньо-професійної підготовки фахівців управлінського профілю. Основними напрямками в реалізації інноваційних освітніх ідей ми вибрали глобалізацію в міжнародний освітній простір і інтеграцію в бізнес (через практичну підготовку, стажування, оцінку випускників, моніторинг виробничниками навчальних планів, сертифікація баз практики, договори про стажування і т.д.)», — поділилася планами Наталя Строченко.

Згідно з повідомленням, проект передбачає впровадження в освітній процес таких сучасних інструментів:

  • MOOC (Massive Open Online Course) — навчальні курси з масовим інтерактивним участю, одна з форм дистанційної освіти;
  • мобільний додаток Socrative для ефективного контролю отриманих студентами знань;
  • онлайн Дебати в Moodle Форум;
  • сервіс Kahoot для швидкого створення інтерактивних вікторин, опитувань і обговорень;
  • сase-study; Flipped Classroom ( «Перевернутий Клас») — методика, в концепції якої урок-лекція і домашня (індивідуальна) робота «перевернуті» — студент переглядає лекцію на певну тему до заняття, а класний час відводиться на практичну роботу, проекти та обговорення;
  • інтерактивна мультимедійна стіна Padlet і ін.
Виконано за допомогою Disqus