Розторопша плямиста підходить для вирощування на півдні України

14 грудня 2018 279 0
Розторопша плямиста підходить для вирощування на півдні України
pixabay.com

Південь України перспективний регіон для культивування унікальної лікарської рослини розторопші плямистої в промислових масштабах. Нещодавні дослідження канадських вчених показали, що більш високі температури повітря та умови посухи сприяють накопиченню основного лікарського компонента розторопші — силімарину в насінні. Окрім цього рослина дуже стійка до посухи та не вимагає зрошення. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на agro-yug.com.ua.

Площі посівів розторопші в України складають 5 тис. га. Для порівняння, Китай культивує цю рослину на площі 100 тис. га.

За словами фахівців, розторопша добре адаптується до різних умов вирощування, але краще росте на дренованих ґрунтах, легко розмножується самосівом. Через те, що рослина сама є бур’яном, вона добре конкурує з іншими рослинами і боротьба з бур’янами на посівах не є необхідною умовою. Перевагою є стійкість до хвороб та шкідників.

Насіння розсіюється вітром та можє стати причиною забур’яненості на сусідніх полях. Канадські фермери покривають кожну головку квітки сітчастим мішком до дозрівання насіння. Головки повинні закінчити цвітіння і бути обрізані менш ніж на один дюйм стебла (приблизно 2,5 см). Канадські аграрії рекомендують звернути особливу увагу на контроль якості сировини з розторопші. Це необхідно, як і для будь-якої іншої лікарської трави, для досягнення оптимальної ціни продажу, особливо в умовах очікуваної гострої конкуренції в найближчі кілька років.

В м. Вознесенськ на Миколаївщині компанія «Біо Розторопша» є єдиним селекціонером насіння розторопші в Україні. Починаючи з 2010 р., більше 420 га в Миколаївській, Кіровоградській і Запорізькій областях були задіяні для виробництва насіння цієї рослини.

Схожість такого насіння становить 95-97%, врожайність від 1 до 1,6 т/га в залежності від регіону посадки та схеми посадки. За таких умов потреба при посіві 1 га становить в середньому 10-20 кг.

За даними МОЗ, розторопша саме та рослина, сировина якої є цінною для виготовлення ефективних ліків, а Південь України — регіон, який може в достатній кількості забезпечити країну необхідною лікарською сировиною.

Виконано за допомогою Disqus