ВРУ спростить механізм приватизації земельних ділянок

5 жовтня 2015 63 0
ВРУ спростить механізм приватизації земельних ділянок
Рigua.infoВРУ спростить механізм приватизації земельних ділянок

Верховна Рада зареєструвала законопроект, за яким пропонується скасування необхідності розробляти проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки при передачі її у власність власнику розташованого на такій ділянці будівлі. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зняття штучних обмежень на реалізацію права на приватизацію та отримання в користування земельних ділянок» №3190 був зареєстрований 29 вересня 2015 р.

«Наприклад, у людини є будинок, ще з радянських часів. Віна хоче приватизувати землю під ним. Законодавством передбачено, що це можна зробити тільки якщо існує план зонування або детальний план території (наприклад, села), на якій розташована ділянка. Через брак коштів у місцевих бюджетах плани зонування розроблені менш ніж на половину території України, тому на практиці реалізувати своє право на отримання земельної ділянки часто вже не можливо. Це, в свою чергу, штучно обмежує надходження до місцевих бюджетів від плати за землю», — пояснює одних з авторів законопроекту.

У той же час, законопроектом пропонується скасування необхідності розробляти проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки при передачі її у власність власнику розташованого на такій ділянці будівлі.

Також законопроект дає органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування можливість передавати у власність та користування земельні ділянки державної та комунальної власності за відсутності детального плану або плану зонування у разі:

  • Розташовані на земельній ділянці будівель, споруд, що перебувають у власності особи, якій передається ділянку.

  • Приватизації громадянами земельних ділянок, наданих їм у користування.

  • Відновлення договорів оренди.

  • Надання земельних ділянок для розміщення лінійних об'єктів транспортної та енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, нафто-, газо- і водопроводів, ліній електропередачі, зв'язку).

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою