НАБУ заблокувало роботу Аграрного фонду (ОНОВЛЕНО)

8 лютого 2019 200 0
НАБУ заблокувало роботу Аграрного фонду (ОНОВЛЕНО)
agrofond.gov.ua

Станом на 8 лютого у ПАТ «Аграрний фонд» тривають обшуки працівниками Національного антикорупційного бюро України. Про це повідомила прес-служба товариства.

Четвер 7 лютого

Робота Аграрного фонду була заблокована 7 лютого о 14:00 працівниками НАБУ, які розпочали обшук у центральному офісі держкомпанії.

Як повідомляє голова правління товариства Андрій Радченко, такі дії правоохоронних органів є безпідставними, і робота підприємства буде відновлена найближчим часом. Відповідно немає жодного сумніву в тому, що ПАТ «Аграрний фонд» зможе профінансувати посівну кампанію 2019 р. в запланованому обсязі.

«Сьогоднішні обшуки в центральному офісі не мають під собою ніяких підстав. Лише за минулий рік Агрофонд наростив показник чистого прибутку на 55% — до 147 млн. грн. Мінфін має найближчим часом прийняти рішення про спрямування його у вигляді дивідендів до Державного бюджету України.
При цьому, ми вже третій рік поспіль активно збільшуємо нашу присутність на ринку. Нагадаю, у 2015 р., коли наша команда очолила Агрофонд, його дохід складав всього 2,9 млрд. грн. Сьогодні, майже втричі більше — 6,9 млрд. грн. В то й же час ми, фактично, виконуємо і функцію регулятора на аграрному ринку, фінансуючи посівну», — заявив Андрій Радченко.

Він наголосив, що товариство поважає роботу всіх антикорупційних та правоохоронних органів держави і всіляко сприяє їй.

«Однак у мене викликають занепокоєння сьогоднішні дії антикорупційних органів. Вони ставлять під удар не лише нашу роботу та рівень надходжень дивідендів до держави, а й всю програму підтримки дрібних та середніх фермерів України, кредитування добривами яких здійснює Аграрний фонд.
Тому, я просто вимушений сьогодні звернутись напряму до Президента України, прем'єр-міністра України, профільного Міністра, депутатського корпусу Верховної Ради, зокрема Аграрного комітету, із проханням оперативно втрутитись та взяти під особистий контроль ситуацію, що розгортається сьогодні навколо Аграрного Фонду», — додав Андрій Радченко.

П'ятниця 8 лютого

14:00. Виконавчий директор ПАТ «Аграрний фонд» Микола Зубарєв вважає, що нинішні обшуки не випадково співпали за часом із заявою про зникнення зерна держкомпанії на елеваторах «Агроінвестгруп».

17:00. Національне антикорупційне бюро України наразі не має підтверджених фактів про розкрадання коштів за програмою купівлі, зберігання та перевезення міндобрив ПАТ «Аграрний фонд».

Про це сьогодні повідомив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації річного звіту про діяльність бюро.

«Є справа про можливе розкрадання 240 млн грн при закупівлі, зберіганні і перевезенні міндобрив… Що стосується цього обшуку: ми не планували його робити. Ми проводимо обшук в крайніх випадках… В даному випадку було рішення суду про тимчасовий доступ до документів, але на цей тимчасовий доступ представники «Аграрного фонду» дали детективам довідку, що відповідні документи нібито були вилучені Генеральною прокуратурою України. Результати обшуку показали, що це не зовсім відповідає дійсності. І після того як було відмовлено виконати ухвалу суду щодо тимчасового доступу до документів, було прийняте рішення про санкціонований обшук. Було вилучено цілий ряд документів. З боку ПАТ «Аграрного фонду» була вимога, щоб всі документи були описані належним чином — це вимога цілком законна, а зважаючи на той факт, що обсяг документів досить великий, цей обшук затягнувся на два дні», — говорить директор НАБУ Артем Ситник.

19:00. Інформація, поширена НАБУ про нібито перешкоджання в отримані документів і проведенні розслідування, не відповідає дійсності.

Субота 9 лютого

9:30. Голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко спростував звинувачення НАБУ в закупівлі міндобрив за завищеною вартістю. 

За його словами, голова НАБУ неправильно поінформований зовнішніми експертами і, якщо б на підприємстві не була встановлена нульова толерантність до корупції, його оборот і прибуток у 2018 р. не показали зростання на 57%/55% відповідно.

Виконано за допомогою Disqus