На Вінниччині створили першу карту біомаси в Україні

11 лютого 2019 180 0
На Вінниччині створили першу карту біомаси в Україні

У Вінниці створили «Карту енергетичного потенціалу біомаси у Вінницькій області» — сервіс, що являє собою базу знань щодо наявних в області біомас: тобто всього, що може бути використане як альтернативне джерело енергії. Вінницька область стала першою, де було створено таку карту. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням vezha.vn.ua.

Як зазначив начальник відділу енергетичного менеджменту Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Іван Магдич, користуватися картою можна безкоштовно, а також доповнювати та оновлювати її, завантаживши спеціальне програмне забезпечення. Вона призначена в першу чергу для ОТГ та зацікавлених приватних підприємств.

Сервіс дозволяє зрозуміти обсяг біомаси в області, де вона сконцентрована, який її технічний та економічний потенціал. Біомаса може використовуватись на котельнях для виробництва теплової енергії, електроенергії тощо.

Карта містить такі дані для перегляду:

  • потенціал біомаси у різних районах: зведений, деревної біомаси, первинних та вторинних с/г відходів, енергетичних плантацій;
  • сільськогосподарські підприємства області (кількість записів — 647);
  • старі та низькопродуктивні сади, які підлягають розкорчуванню (21);
  • лісгоспи (33);
  • вільні землі, де можливе вирощування енергетичних культур (58);
  • котли на твердих видах палива у державних структурах (724);
  • котельне обладнання на природному газі (415);
  • виробники біопалив (17).

За словами представника Науково-технічного центру «Біомаса» Тетяни Железної, відходи сільського господарства (солома, відходи виробництва кукурудзи на зерно, соняшника) в області становлять 2 295 тис. т, деревна біомаса — 589 тис. куб. м щільності, енергокультури (міскантус, тополя, просто прутоподібне, верба) — 114 тис. т.

«Технічно досяжний потенціал біомаси — 1,4 тис. т умовного палива на рік. Таким чином, щоб біомаса була застосовна із максимальною користю, доречним є створення спеціальних комунальних підприємств, які займалися б заготівлею, переробкою біомаси, виробництвом брекетів з біомаси, а також — вирощуванням енергетичних культур», — додала Тетяна Железна.

 

Виконано за допомогою Disqus