Названо переваги та недоліки найпопулярніших добрив для весняного підживлення

12 березня 2019 796 0
Названо переваги та недоліки найпопулярніших добрив для весняного підживлення

З приходом весни, для аграріїв наступає гаряча пора. Потрібно провести підживлення, захист рослин від хвороб і шкідників, гербіцидну обробку, а також захист від гризунів, якщо є така необхідність. Саме тому Kurkul.com підготував поради щодо весняного підживлення культур у матеріалі «Особливості весняного підживлення: обираємо добрива».

Перше підживлення озимих — регенераційне, проводять по мерзлоталому ґрунту при переході температури понад 0 °С, коли верхній шар ґрунту перезволожений. При таких умовах добрива швидко розчиняються і поглинаються ґрунтом. Особливо важливою така підгодівля є для слаборозвинених посівів, оскільки забезпечує азотом кореневу систему, що перебуває в виснаженому верхньому шарі ґрунту в ранній період відновлення життєдіяльності.

Стан посіву культури — головний орієнтир для підживлення навесні. Наскільки добре вона розкущилась, чи присутні ознаки ураження морозом тощо. Так, для слабких та проблемних посівів необхідний «швидкий» азот у нітратній формі, що буде доступний вже на другий день після застосування. Тут найчастіше використовують аміачну селітру. А от для добре розкущених  та сильних посівів гарним рішенням буде так званий «довгий» азот у амідній та амонійній формі. Найбільш поширеними рішеннями для цього є карбамід та карбамідно-аміачна суміш (КАС).

Всі переваги та недоліки  найпопулярніших добрив, що застосовують аграрії навесні для підживлення озимих культур та підготовки ґрунту до посівної Kurkul.com зібрав разом.

Слід також подбати про наявність добрив у потрібний час. Ажде зволікання із вчасним внесенням добрив може суттєво позначитися на результатах восени.

Станом на середину лютого, дефіцит мінеральних добрив для проведення весняно-літніх польових робіт становив 44%. Найгірша ситуація у Чернігівській, Донецькій, Рівненській, Житомирській та Закарпатській областях.

Зручним інструментом для отримання добрив сільгоспвиробниками може стати форвардна програма від ПАТ «Аграрний фонд». В рамках весняної кампанії тут планують профінансувати вітчизняних аграріїв на суму 2,5 млрд грн. Вони можуть не лише придбати міндобрива, а й обміняти їх за вигідними цінами на сільгосппродукцію.

За умовами форвардної програми, розмір авансового платежу встановлюється у відповідності до системи оцінки клієнтів, але не перевищує 65% від загальної вартості поставки за договором. Форвардний договір укладається за умови підписання відповідних договорів на поставку мінеральних добрив, вартість яких не перевищуватиме розміру авансового платежу.

Крім того, цього року ПАТ «Аграрний фонд» розширив асортимент міндобрив і реалізує аміачну селітру (марки Б), карбамідно-аміачну суміш (КАС), карбамід (марки Б), вапняково-аміачну селітру (ВАС), суперагро (NP 12:24), діамофоску (NPK 10:26:26), а також сульфат амонію (добривний).

Підтримка держави надзвичайно важлива для аграріїв. Форвардні програми Аграрного фонду успішно працюють вже не перший рік. Вони дають можливість багатьом сільгоспвиробникам не ламати голову над тим, де вчасно і недорого придбати якісні добрива, а підвищувати показники врожайності, модернізувати та розвивати свої господарства. 

Виконано за допомогою Disqus