Садівники просять адаптувати держпрограму під ягідні господарства

15 березня 2019 354 0
Садівники просять адаптувати держпрограму під ягідні господарства
pixabay.com

Громадська організація «Укрсадвинпром» закликала Мінагрополітики адаптувати державну програму компенсацій витрат на будівництво холодильників для фруктів під ягідні господарства. Про це повідомив голова Громадської спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко під час прес-конференції в «Інтерфакс-Україна», передає agronews.ua.

Читайте більше: Огляд перспективних нішевих напрямків у садівництві та овочівництві 

«Ми в 2018 р. отримали компенсацію за посадковий матеріал в повному обсязі. Однак у чиновників є нерозуміння деяких простих запитань… Ми просимо Мінагрополітики почути нас і переглянути програму по холодильниках в сторону адаптації її до ягідних господарств», — повідомив член організації, засновник компанії з виробництва органічної лохини «Ягідка» Олег Науменко.

На думку представників «Укрсадвинпрому», слід знизити критерій потужності такого обладнання для компенсації з держбюджету з 500 т, як це передбачає чинне урядову постанову, до 50-100 т.

«Крім закладки нових насаджень, потрібно думати також про зберігання фруктів та ягід. Однак холодильне обладнання потужністю 500 і більше т використовується великими підприємствами-виробниками яблук. А для лохини, смородини, ожини потрібні холодильники меншої потужності», — пояснив директор Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Ігор Гриник.

За словами Володимира Печка, в 2019 р. на компенсацію будівництва холодильного обладнання за діючими вимогами претендує близько 15 підприємств. За його словами, якщо критерії до обладнання будуть знижені, на компенсацію за даною держпрограмі зможе претендувати близько 80 експортоорієнтованих підприємств.

«Це підтримає не тільки великих виробників фруктів, але і невеликі фермерські господарства. А також дасть можливість зберігати ягідну продукцію близько трьох місяців і експортувати її не тільки в країни ближнього зарубіжжя, але і в далекий Китай, а також в Чилі і Аргентини», — додав він.

Мінагрополітики виділило100 млн грн на компенсацію витрат з будівництва холодильників для фруктів, щоб вирішити ситуацію з надлишком яблук. Компенсації з держбюджету підлягало понад 50% вартості обладнання.

Виконано за допомогою Disqus