Валентина Лановенко, Президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden»

Карликові чи середньорослі: обираємо підщепу для інтенсивних яблуневих садів

Думка експерта 27 грудня 2016 3066 0

Інтенсивне садівництво — це один із напрямків сільськогосподарської діяльності, який дозволяє на невеликих площах (2-10 га), отримувати значну кількість плодів — в середньому 45 т яблук/груш з 1 га.

Інтенсивний сад на карликових підщепах закладається на тривалий період: для яблуні — близько 20 років, для груші — на 30. Якісні саджанці забезпечують 80% комерційного успіху проекту. Велике значення має вибір сортів, та не менш важливе — правильно обрати підщепу, адже саме вона визначає більшість параметрів майбутнього саду: урожайність, вступ у плодоношення, висоту дерев, відстань між саджанцями та ін.

В Україні найбільш розповсюджена карликова підщепа для яблуні — М-9, також використовують середньорослі — М 26 та ММ 106.

М-9 — карликова підщепа, потребує опорної системи та зрошення. Всі сорти, при дотримуванні вимог вирощування саджанців, починають давати урожай з 2-річного віку, з 4-5-го року вегетації саду вступають у повне плодоношення. Загущеність саджанців на 1 га — 3,5-5,6 тис. шт (залежно від схеми посадки та сортів), середня урожайність — 45-60 т. Висота дерев — близько 3 м. Підщепа сумісна з усіма сортами.

Давайте розберемося, яка ж різниця між підщепами та що краще обрати для майбутнього саду: карликові підщепи чи напівкарликові (середньорослі)?

Опора

Для середньорослих підщеп опора потрібна в перші роки після посадки, для того, щоб дерева рівно прижилися. Якщо говорити про стаціонарну опору (стовпчики та шпалера), то більшість її встановлює також. Відсутність опорної системи — це ризик пошкодження гілок та/або дерев повністю під час штормів чи сильних дощів.

Зрошення

Відсутність цього важливого елементу в саду — ризик недоотримання частини урожаю. Так, коренева система дерев на середньорослих підщепах дещо більша чим у М-9, але якщо рік посушливий — зниження урожайності може бути до 30-50% (без зрошення), та товарна якість плодів буде нижчою. За останні декілька тижнів до збору яблука повинні отримати достатню кількість вологи, оскільки вони активно ростуть в цей період і мають бути достатньо соковитими.

Урожайність

Планова урожайність для дерев на середньорослих підщепах — 40 т/га. На М-9 — до 60 т/га (залежно від сортів). Оскільки низькорослі сади оснащені і опорою, і зрошенням — ризики недоотримання урожаю чи пошкодження крони внаслідок природніх факторів, набагато нижчі, ніж на середньорослих.

Схеми посадки

Відстань між рядами визначається за технікою, яка буде використовуватися в саду. Як правило, це 3,5-4 м — для всіх підщеп. В ряду ж відстань відрізняється: для М-9 — 0,6-1 м, для середньорослих — 2 м. Доводилося бачити в господарстві міжряддя 5 м для середньорослих яблунь, з відстанями між деревами 3 м і загущеністю 660 дерев/га. Виникає запитання: для чого такий сад? Витрати та доходи ми повинні рахувати з одиниці площі, а не з одного дерева. Загущеність є основою для отримання максимального урожаю з одиниці площі. Техніка має бути хорошого рівня для будь-якого саду, адже від можливості вчасного обробітку залежить весь результат.

Плодоношення

В плодоношення яблуня на М-9 вступає з 2-го року, всі сорти (при належній якості посадкового матеріалу). На середньорослих підщепах — з 4-го року, в повне плодоношення — з 6-7 річного віку. Щоб підрахувати, яку підщепу краще обрати потрібно порівняти різницю між витратами на додаткові декілька років догляду та отримання урожаю раніше на карликовій підщепі.

Сільгосптехніка

Дерева на низькорослих підщепах мають висоту близько 3 м, середньрослих — до 4,5 м. Тому для забезпечення обприскування, обрізки та збирання врожаю, доведеться купувати дещо дорожчий набір техніки.

Вирощені яблука можна реалізовувати як у свіжому вигляді, так і у якості продуктів переробки. Зокрема, для садів, які мають велику площу, доцільно розглядати варіанти переробки яблук/груш: соки, сушка, концентрати, дитяче харчування, джеми тощо.

Валентина Лановенко, Президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden», власник органічного розсадника родини Лановенко

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою