Заборону на імпорт кормів з Польщі до України скасовано

29 березня 2019 106 0
Заборону на імпорт кормів з Польщі до України скасовано

З 27 березня заборону на імпорт кормів для худоби з Польщі знято. Заборона була введена 15 лютого поточного року у зв'язку із зареєстрованим в Польщі випадком небезпечного захворювання — губчастоподібної енцефалопатії ВРХ Однак, випадок цього захворювання був одиничним та атиповим. Повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Згідно з Кодексом здоров’я наземних тварин (схваленого Генеральною сесією МЕБ у травні 2018 р.), атипові випадки енцефалопатії не беруться до уваги при визначенні офіційного статусу ризику країни. Тому, зазначений випадок не мав впливу на офіційний статус ризику Польщі.

На сайті Всесвітньої організації охорони тварин, Республіка Польща була визначена країною із незначним ризиком  щодо цього захворювання. Ця ж інформація була підтверджена і у звіті від Головного ветеринарного лікаря Республіки Польща.

Проте, заборона в Україні діяла. Вона була встановлена Головним державним ветеринарним інспектором України.

«Серед компаній-членів Асоціації, наприклад, були представники бізнесу — імпортери кормів для непродуктивних тварин. Вони і потрапили під заборону, навіть незважаючи на те, що компанії мали Міжнародний ветеринарний сертифікат, виданий уповноваженим лікарем.А цей сертифікат гарантує якість та безпечність продукції. Проте бізнес був позбавлений можливості здійснювати імпорт», — наголосила координатор комітетів ЄБА Оксана Жаркова.

Виконано за допомогою Disqus