Затвердили нові вимоги до імпорту в Україну продукції та тварин

19 квітня 2019 50 0
Затвердили нові вимоги до імпорту в Україну продукції та тварин
pixabay.com

У квітні наказом Мінагрополітики було затверджено нові вимоги до імпорту в Україну продуктів тваринного походження та тварин. Про це повідомила прес-служба EBA.

На це бізнес-спільнота очікувала близько трьох років.

«Перший раз проект Наказу було опубліковано ще в 2016 р. Тривалий час він проходив процедуру погодження і нарешті його затверджено. Це рішення грає надзвичайно важливу роль для міжнародної торгівлі. Адже норми, які діяли раніше не відповідали сучасним реалія», — пояснила координатор комітетів ЄБА Оксана Жаркова.

Після прийняття осучаснених норм очікується збільшення видового різноманіття продуктів, які можуть імпортуватись в Україну. Адже до цього законодавством не було встановлено вимог до імпорту низки категорій продуктів. Це створювало значні труднощі для бізнесу в питаннях міжнародної торгівлі.

Читати за темою: Заборону на імпорт кормів з Польщі до України скасовано.

За новим наказом визначено вимоги до таких нових категорій продуктів як:

  • композитні продукти;
  • желатин;
  • колаген;
  • молозиво;
  • жаб’ячі лапки та равлики;
  • 33 категорії побічних продуктів та продуктів їх оброблення, переробки.

Також буде дозволено імпорт тварин та продукцію із зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера є вільною від тієї чи іншої хвороби тварин. Водночас, сировина повинна походити з території, де протягом чітко-визначеного терміну не було зафіксовано відповідних захворювань тварин.

Проте наказ не встановлює вимог щодо походження сировини для виробництва харчового продукту виключно із території країни-експортера, що слугує значним полегшенням для виробників.

Наказ набирає чинності через півроку після опублікування, тобто, це відбудеться не раніше осені 2019 р., оскільки наразі його ще не опубліковано.

Виконано за допомогою Disqus