На Закарпатті вівцеферма розширила потужності

12 жовтня 2015 163 0
На Закарпатті вівцеферма розширила потужності
Тsn.uaНа Закарпатті вівцеферма розширила потужності

У селі Нижні Ворота Воловецького району (Закарпатська область) товариство з обмеженою відповідальністю «Закарпатське руно» перетворило вівцеферму на племзавод із розведення української гірсько-карпатської породи овець, пише «Урядовий кур’єр».

«Закарпатське руно» відремонтувало приміщення для племзаводу, провело водогін, який пристосували для вівчарських потреб. У господарстві пропонують на продаж тварин, продукцію вівчарства — молоко, м’ясо, вовну.

«Наша галузь безвідходна. Навіть кістки можна переробляти — на добрива або добавки до кормів», — каже керівник «Закарпатського руна» Давид Азатян.

До очевидних переваг керівник ферми зараховує наявність гірських пасовищ із різнотрав’ям. З одного боку, вони не вимагають особливих затрат з догляду, окрім підживлення. З іншого — є змога виробляти екологічно чисті м’ясо, молоко, сир. Попит на них у містах величезний.

«У нас нині 600 овець, майже 100 кіз. Самоцілі нарощувати поголів’я немає, в останні два роки його навіть скоротили. Для збільшення поголів’я слід мати гарантовані ринки збуту, скоротити ручну працю, замінивши її механізмами. У нас лише 30% роботи з виготовлення сиру виконують механізми, руки задіяні на 70. Потрібно навпаки», — розповідає Давид Азатян.

За його словами, холодильник для ферми придбали за сприяння галузевого департаменту Закарпатської облдержадміністрації, з частковим відшкодуванням коштів, передбачених цільовою обласною програмою з розвитку тваринництва. На черзі — міні-сироварня (автомат із фасування сиру). Після його придбання зникнуть усі перешкоди для отримання сертифікатів на молочну продукцію. Постачатимуть її до супермаркетів великих міст.

Вовна та шкірсировина не користуються великим попитом у переробників. Ціна на неї впала до найнижчої межі.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою