Вміння адаптуватися до клімату стане визначальним для рослинництва — думка

23 квітня 2019 53 0
Вміння адаптуватися до клімату стане визначальним для рослинництва — думка

Від успішності адаптації до кліматичних змін в Україні залежатиме економічна доцільність та ефективність галузі у наступні 10-15 років. Про це йдеться у матеріалі на SuperAgronom.com.

Читати більше: Як впливає зміна клімату на ведення сільського господарства в Україні

Зміни клімату вітчизняні аграрії вже відчувають на власному досвіді:

  • зсув термінів посівної в середньому на14 днів;
  • збільшення температурних екстремумів та аномальних явищ;
  • зміна кількості опадів;
  • сильні вітри, які призводять до вітрової ерозії ґрунтів.

«На мою думку, в центральній зоні України посилюватиметься континентальний тип клімату аж до різко континентального. Що, своєю чергою, спричинить різкі перепади температур — як у зимово-літній період, так і добові коливання, опади будуть частіше носити зливовий характер, між ними спостерігатимуться досить посушливі періоди із високими температурами влітку та різкими зниженнями температури взимку. Навесні очікується швидке наростання температур після затяжних прохолодних періодів. Частіше відбуватимуться негативні погодні явища, такі, як підтоплення, урагани, посухи, суховії, сніголами тощо», — зауважує регіональний менеджер «Океан Інвест» у Черкаській та Кіровоградській областях Оксана Собченко.

Адаптуючись до умов, які змінюються, аграрії уже зараз вживають наступних заходів:

  • зсувають терміни посівної, та, відповідно, й інших стадій вирощування залежно від кліматичних умов;
  • вивчають способи збереження вологи в грунті;
  • використовують стійкі до посухи сорти та гібриди;
  • переносять роботи із захисту рослин на нічний час через несприятливі погодні умови.
  • Проте наразі цих заходів уже може бути недостатньо.

«Одним із основних та ключових факторів отримання високих врожаїв є накопичення, збереження та вдале використання запасів ґрунтової вологи. Тому зараз господарства вимушені та повинні старатися якомога раніше висівати всі свої сільськогосподарські культури задля успішного використання ґрунтової вологи. Та водночас з’являються й небажані проблеми з вирощуванням культур: зменшення показників енергії та сили росту й розвитку культури, хвороби, ґрунтові шкідники та шкідники сходів, забур’яненість посівів тощо», — наголошує регіональний менеджер в Харківській області компанії «Океан Інвест» Олександр Горобець.

Експерти Інституту захисту рослин НААН України зазначають, що у подальшому слід очікувати суттєву загрозу загальному різноманіттю ентомофауни, яка виконує провідну роль у забезпеченні екологічної стійкості агроландшафтів. Зменшення екологічної стабільності агроекосистем, передусім, буде проявлятися через погіршення фітосанітарного стану.

Виконано за допомогою Disqus