Відсутність компенсації спонукає свинарів приховувати АЧС

1 травня 2019 106 0
Свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней
Kurkul.comСвинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней

З появою африканської чуми свиней (АЧС) в Україні у 2012 році і по сьогодні українські свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней. Про це повідомляє «Центр підвищення ефективності в тваринництві», пише mind.ua

«Фактично, влада та галузеві асоціації відповідальні, що свинарі з 2015 року буквально знищують один одного. Офіційне визнання АЧС на підприємстві фактично означає банкрутство бізнесу. Страх банкрутства спонукає свинарів приховувати випадки захворювань і відкрив нелегальний ринок інфікованої свинини»,  – йдеться в повідомленні.

Вірус легко поширюється: у м’ясі та м’ясних продуктах зберігається до шести місяців, передається через одяг, інвентар і корми. Хворі тварини, а також люди, які контактували з ними, поширюють вірус.

Читати за темою: Через спалах АЧС на Вінниччині спалили 341 тварину

«Вірогідно з України вірус АЧС, в тому числі з трудовими мігрантам, поширився в Польщу, Румунію, Угорщину, Бельгію і може поширитися в інші країни ЄС. Така небезпека може стати причиною скасування безвізу», – йдеться в повідомленні.

Також відсутність належного ветеринарного контролю в Україні могла стати причиною поширення АЧС у В’єтнам. Половина експорту свинних субпродуктів з України здійснюється саме туди.

Виконано за допомогою Disqus