Органічний кооператив біля столиці вирощує незвичні для українців культури

6 травня 2019 1232 0
Антон Дундій, голова СОК «Родинний добробут»
Kurkul.comАнтон Дундій, голова СОК «Родинний добробут»

Фермер Антон Дундій, голова СОК «Родинний добробут», розташованого в селі Великі Гуляки Київської області, займається вирощуванням органіки вже 9 років. Спершу тут вирощували традиційні для регіону культури, але згодом почали слідувати сучасним тенденціям та пробувати вирощувати більш екзотичні рослини. Про це повідомляє Кurkul.com з посиланням на uatv.ua.

Перший набір культур був звичним для українців: кріп, петрушка, салат (щонайменше 5-7 видів). Потім додалися пряно-ароматичні трави, базилік, рукола, а також капуста, помідори, огірки, перець, баклажани, цукіні. Через деякий час підприємство почало займатися розведенням і незвичайних для українського ринку рослин: листової капусти Кейл, салату мангольд, який дуже поширений в Європі, бамії (окри), яка популярна на індійському та американському ринках. Окремий напрям ферми — вирощування мікрогріну.

«Зараз ми працюємо як кооператив. Кожен охочий може інвестувати в нього чи приїхати попрацювати, або приєднатися до цього руху і створювати це разом із нами», – говорить Антон Дундій.

Взимку тут займаються мінімум 15 видами продукції. У літній, весняний, осінній періоди — їх до 25. Зараз загальна площа підприємства становить близько 21 га, з яких задіяно лише 20 відсотків.

«У процесі вирощування ми використовуємо все, що у нас є. Відходи не викидаються, а переробляються, в результаті виходить добриво», — розповів фермер.

Як говорить агроном Олександра Рибалко, на фермі замінюють хімічні засоби захисту біологічними або природними рослинними. Наприклад, відварами з полину, чистотілу. Вони згубні для шкідників, як і хімія, але не приносять шкоди людині й тваринам. 

За словами аналітика Олександра Соколова, світовий ринок органічної продукції активно набирає обертів.

Він зазначив, що споживання органічних продуктів в Україні щороку зростає, ринок приносить близько €30 млн євро на рік.

«У 2018 році в Україні було засіяно близько 201 тис. га саме органічною продукцією — олійні, злакові культури, на овочі відводиться досить невеликий відсоток — трохи більш, як 2%. У минулому році Україна експортувала 6,7 тис. т продукції в країни Євросоюзу. У Нідерланди – на них припадає понад половина експорту, вагому частку займає Польща – приблизно 16 % експорту, Німеччина – 11 %, Китай – більш ніж 2 % від загального експорту органічних продуктів. Основна культура, яку ми експортуємо, це горох. Він становить 90% усього експорту органічної продукції з України. Також ми постачаємо нут, сочевицю, гриби», — додав аналітик.

 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою