Фермерам порадили, як захистити дерева від заморозків

17 травня 2019 170 0
Фермерам порадили, як захистити дерева від заморозків
pixabay.com

Одним із способів захисту саду від весняних приморозків є утворення імли (туману) за допомогою дрібнодисперсного розпилення спеціальних хімічних сполук. Туман зменшує випромінювання тепла з поверхні ґрунту. Повідомляє AgroTimes.

Застосовують димовий порох і цинкові, фосфорні й сульфатні тумани, а також тумани з амонію хлориду. Аналогічним є й авіахімічне туманоутворення, для цього використовують хлорид олова, хлорсульфонову кислоту тощо.

Захистити сад під час заморозків можна за допомогою димових завіс, для цього у саду влаштовують численні багаття — так, щоб їхній дим огортав дерева. Теплий дим здатний підвищити температуру повітря до +2 °С — цього достатньо для захисту від невеликих заморозків.

Нагадаємо, у Франції знову рятують виноградники від заморозків

Своєчасне та правильне внесення добрив теж сприяє підвищенню стійкості дерев до заморозків. Азотні добрива потрібно вносити навесні, оскільки наприкінці літа — на початку осені азот подовжує вегетацію, і рослини пізніше входять у стан спокою. Через це знижується їхня зимостійкість.

Прямим методом захисту дерев від приморозків є й речовини природного або штучного походження із властивостями антифризів — кріопротектори, які бувають метаболічними й плівковими.

Для захисту саду в період цвітіння кріопротектори вносять не пізніше ніж за 6-24 годин до настання ймовірних приморозків.

Виконано за допомогою Disqus