Перші партії української жимолості почали надходити у продаж

29 травня 2019 204 0
Перші партії української жимолості почали надходити у продаж
yard.hozvo.ruПерші партії української жимолості почали надходити у продаж

В Україні розпочався сезон продажу жимолості. Перші партії цієї ягоди в Україні можна вже знайти на гуртових ринках, а великі партії будуть доступні вже до вихідних. Про це повідомляє EastFruit.

Читати за темою: Дайджест перспективних ягідних культур: від класики до новинок

Експерти відзначають, що сезон жимолості в цьому році почався пізніше звичайного через прохолодну погоду в першій половині травня. Правда в західних регіонах країни дощі тривають, що може негативно позначитися на термінах поставки та якість жимолості. Також найближчим часом погода буде дощовою і в центральних областях, де зосереджені значні площі жимолості.

Перші, поки дуже малооб'ємні партії жимолості на гуртових ринках продають в середньому по 180-200 грн/кг, однак, на думку учасників ринку, в кінці тижня ціна, коли на ринок вийдуть великі виробники, ціна на жимолость може знизитися приблизно до 150 грн/кг. Скептики ж взагалі вважають, що ціни на цю ягоду впадуть нижче 100 грн/кг в розпал сезону.

«Жимолость в Україні тільки набирає популярність, а основні комерційні плантації ще не вступили в товарне плодоношення, тому обсяг ринку досить обмежений, так само як і пропозиція — валовий збір жимолості в 2019 р., за нашими оцінками, навряд чи перевищить 20-25 т. Щодо цінової політики, ми очікуємо, що ціна складе 150-200 грн/кг ($5,7-7,6/кг) за якісну фасовану ягоду в роздрібних мережах, тобто приблизно на рівні минулого 2018 р.», — прогнозує кандидат з сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко

Учасники ринку відзначають, що є величезна різниця в смакових якостях жимолості різних сортів, і що найбільш смачні сорти цієї ягоди можуть продаватися значно дорожче, ніж всі інші. Проте, якщо врахувати, що більшість споживачів в Україні ніколи не чули і не пробували цю ягоду, то дуже складно очікувати, що вони будуть в змозі розрізняти ще й різні сорти жимолості.

У будь-якому випадку, цей сезон, швидше за все, знову не стане показником з точки зору оцінки перспектив жимолості на ринку України. При таких обсягах мова про експорт або переробці цієї ягоди, швидше за все, йти також не може.

Виконано за допомогою Disqus