Плантація жимолості окупиться за 6 років

22 листопада 2019 81 0
Плантація жимолості окупиться за 6 років
pixabay.comПлантація жимолості окупиться за 6 років

Жимолость має високий потенціал прибутковості, хоча ця ягода досі не набула великої популярності у вітчизняних аграріїв. Проте вона має високі експортні можливості та стабільну ціну. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на pro-consulting.ua.

Відповідно до результатів попередньо проведеного маркетингового дослідження, попит на ягоди на європейському континенті щороку зростає, і ця тенденція продовжиться в середньостроковій перспективі. Україна, що має з ЄС угоду про вільну торгівлю і хороші умови для вирощування широкого спектру ягід, може скористатися сприятливою ситуацією для отримання додаткового доходу від експорту.

Головними країнами-покупцями українських ягід є: Польща, Туреччина, Франція, Білорусь, Греція.

Партії полуниці, малини, смородини з нашої країни вже зараз надходять на ринки ЄС та інших регіонів у свіжому і замороженому вигляді.

Для уникнення зайвої конкуренції з більшими учасниками ягідного ринку в сегментах традиційних ягід, аналітики Pro Capital Investment пропонують створити господарство, яке буде спеціалізуватися на виробництві нішевого для України виду ягід — жимолості. Потенціал цієї культури залишається недооціненим серед вітчизняних виробників, в той же час, попит на жимолость у фармакологічній та харчовій галузях росте набагато швидше обсягів її виробництва.

Найбільш сприятливі умови для культивування жимолості — в північних областях нашої країни, оскільки вона добре переносить холоду і любить зволожений ґрунт.

У виробничий комплекс, крім насаджень, має входити також обладнання для обробки, заморозки і зберігання ягід, на покупку якого передбачено 10,4% від загального обсягу інвестиційних коштів.

Найбільш витратною статтею є придбання сільськогосподарської техніки для догляду за ягідниками та збору врожаю — 40,6%. Ще 10,1% загальної суми необхідно виділити на закупівлю саджанців, а 14,9% — на поповнення оборотних коштів.

Відповідно до фінансової моделі функціонування підприємства, побудованої в рамках бізнес-плану організації вирощування жимолості в Україні, рентабельність продажів новоствореного господарства складе 29,6%. З урахуванням того, що максимальний урожай жимолость починає давати при досягненні кущем п'ятирічного віку, дисконтний період окупності проекту розтягується на досить тривалий період — близько 6,5 років (77,8 місяці), зате доходи від одного разу посадженої плантації можна отримувати в подальшому протягом декількох десятиліть.

Виконано за допомогою Disqus