Поголів’я ВРХ, МРХ та свиней продовжить скорочуватися

30 травня 2019 101 0
Поголів’я ВРХ, МРХ та свиней продовжить скорочуватися
Поголів’я ВРХ, МРХ та свиней продовжить скорочуватися

Поголів’я ВРХ, свиней, овець та кіз у 2019 р. продовжить скорочуватися. Про це повідомила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Наталія Копитець.

Читати за темою: НАССР у виробництві молока: транспортування ВРХ, гігієнічні вимоги до молока і молочних продуктів

За даними Держстату, станом на 1 травня 2019 р. поголів’я ВРХ в усіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом 2018 р. скоротилося на 3,5% — 3729,2 тис. голів.

За її словами, 69,6% поголів’я ВРХ, в тому числі 76,2% корів, зосереджено у господарствах населення.

Поголів’я свиней у всіх категоріях господарств також зменшилося (-0,4%) і склало 6136,5 тис. голів.

«При цьому сільськогосподарські підприємства, в яких утримується 57,2% поголів’я свиней, збільшили його на 5,8%. Скорочення (-4,0%) відбулося лише у господарствах населення, в яких утримується 42,8% поголів’я свиней. Основною причиною скорочення поголів’я у цих видах господарств є незацікавленість товаровиробників у вирощуванні свиней, що обумовлено збитковістю виробництва, поширенням африканської чуми та зниженням середніх цін реалізації на 9,1%», — йдеться у повідомленні.

Поголів’я овець та кіз станом на 1 травня 2019 р. скоротилося порівняно з відповідним періодом 2018 р. на 2,6% в усіх видах господарств: у сільськогосподарських підприємствах — на 7,5%, а у господарствах населення, де утримується 87,3% поголів’я цих тварин — на 1,9%.

«Скорочення поголів’я обумовлено збитковістю галузі, адже баранина та козлятина є малопоширеними видами м’яса в Україні. Їх частка у структурі м’яса становить лише 1%», — йдеться у повідомленні.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у структурі споживання м’яса на 1 особу на рік частка яловичини (близько 13%) скорочується, тоді як частка свинини (біля 39%) та м’яса птиці зростає. Частка останнього становить дещо більше 47%.

За співвідношенням ціни і враховуючи купівельну спроможність населення України м’ясо птиці в останні роки займає провідні позиції, а галузь птахівництва стрімко розвивається і є найбільш мобільною та ефективною галуззю.

Станом на 1 травня 2019 р. поголів’я птиці збільшилося на 4,6% — до 210393,6 тис. голів. У господарствах населення воно зросло на 0,4%, а у сільськогосподарських підприємствах, де утримується 59,2% поголів’я птиці — на 7,8%.

«У 2019 р. продовжаться тенденції скорочення поголів’я ВРХ та свиней через здорожчання кормів та часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней, зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів, а також нарощування поголів’я птиці», — підсумувала Наталія Копитець.

Виконано за допомогою Disqus