Реклама
Об’єднані і сильні: Як працює ягідний кооператив «Файна Поляна»

Об’єднані і сильні: Як працює ягідний кооператив «Файна Поляна»

19 липня 2024 678 0

Ягідництво в Україні продовжує розвиватися, хоча війна вплинула на ринкову кон’юнктуру. По-перше,  ягідні плантації опинилися в тимчасовій окупації на Півдні, що вплинуло на виробництво. По-друге, зменшився внутрішній попит, адже ягоди переважно споживали жінки та діти, багато з яких виїхало з України через війну. По-третє,  блокування кордону впливає на обсяги експорту.

Водночас навіть під час війни ягідництво стимулюють програми державної підтримки, грантові програми і допомога міжнародних проєктів технічної допомоги.

Окремо варто підкреслити вмотивованість фермерів-ягідників до об’єднання зусиль, підтримки та взаємодопомоги. Разом простіше віднайти сміливість продовжувати бути фермером, продовжувати свою справу. Це добре знають у сільськогосподарському кооперативі «Файна поляна» на Тернопільщині.

СК «Файна поляна» об’єднав місцеві ягідні домогосподарства для співпраці у вирощуванні та продажі малини. «Полянці» самостійно побудували перший в Україні кооперативний цех для заморожування ягід. Сьогодні, за підтримки Програми USAID АГРО, кооператив впроваджує проєкт із застосування техніки, обладнання та інструментів, що замінюють важку ручну працю в сільському господарстві, в рази підвищуючи продуктивність ягідників. В чому їхні переваги та чи можна масштабувати успіх СК «Файна поляна» на інші ягідні господарства – ми запитали у Тараса Андрійчука, голови правління кооперативу.

СК «Файна поляна»

Як все починалося

У 2015 році СК «Файна поляна» з’явилася за ініціативи трьох засновників, об’єднаних ідеями обміну досвідом, розподілу витрат та підвищення ефективності господарства. Поступово до кооперативу долучалися нові члени – господарі спостерігали за сусідами, вперше висаджували на своїх ділянках малину і хотіли розібратися, як піклуватися про рослини, як збирати врожай ягід, кому продавати та інше.

Читайте також: Об’єднані війною: чи є у фермерів шанс на кооперацію

Зараз кооператив «Файна поляна» налічує понад 60 домогосподарств, ще понад 200 співпрацюють з кооперативом і є потенційними учасниками об’єднання. Всі домогосподарства-учасники кооперативу виросли з сімейних домогосподарств, які хотіли вирощувати ягоди. Починали з невеличких площ. Всі мали обмежувальні фактори: в когось – мала ділянка, в когось – відсутність техніки.

Для фермерів, які мають понад гектар ягідних насаджень, діяльність стає основним місцем роботи та джерелом доходу. Однак більшість учасників «Файна поляна» мають менші площі, а також прагнуть диверсифікувати своє господарство і вирощувати інші сільгоспкультури, адже монопродукція має свої ризики.

Розморожені можливості

Малина – ягода, яка не зберігається тривалий час та відносно швидко втрачає якість. Фермери-ягідники «Файна поляна» мали суттєвий виклик: щодня збирати та відразу ж продавати ягоду. Якщо вчасно не продати малину – її якість погіршиться, а ціна, відповідно, буде нижчою. За таких умов формувався ринок покупця, який і диктував виробникам ціни на продукцію в умовах обмеженого часу на її збут.

СК «Файна поляна»

«Для захисту своїх бізнес-інтересів СК «Файна поляна» почав серйозно обговорювати ідею запуску лінії заморозки. У 2018 році за вклади учасників кооперативу побудували кооперативний цех заморозки, і надалі продовжуємо його постійно добудовувати», - пояснює пан Тарас.

Цех заморозки відчутно розширив спроможності кооперативу зі зберігання ягідної продукції та стимулював зростання експорту.

«Наша продукція експортувалася на ринки ЄС майже від початку роботи кооперативу, однак відбувалося це через гуртових трейдерів. Тобто ми продавали продукцію українській компанії, яка далі експортувала її за кордон. Згодом ми почали експортувати самостійно, напряму покупцям на ринках ЄС», - коментує еволюцію у підходах до реалізації продукції «Файна поляна» пан Тарас.

З 2022 року кооператив експортує до Польщі та Чехії.

Мала механізація – великі результати

Ще однією сферою розвитку та кроком для нарощування виробничих потужностей стала заміна ручної праці на механізовану. Такі процеси як просапування, збір ягід проводилися вручну. Це важка фізична робота, яку переважно робили чоловіки. Однак з початком повномасштабної війни та переходу значної частини працівників на службу до сил оборони, всі цикли вирощування, збору та заморозки ягід почали виконувати жінки. І з’ясувалося, що жінки або не вміли користуватися механізованою технікою, або просто не мали її у господарстві.

Так виникла ідея забезпечити учасників кооперативу доступом до обладнання та техніки (засобів малої механізації) – ручні електричні секатори, мотокультиватори, мотоблоки, трактори – все це допомогло б ягідним господарствам кооперативу полегшити ручну працю і зберегти, чи навіть наростити, обсяги виробництва.

Трактор для саду

Щоб реалізувати проєкт з механізації, «Файна поляна» подав грантову заявку до Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Окрім, власне, співфінансування, кооператив отримав корисну консультаційну підтримку. Імплементація проєкту дозволила закупити для кооперативу обладнання (засоби малої механізації) та провести навчання для учасників кооперативу щодо користування ними. Техніка знаходиться на території кооперативу біля цеху заморозки і передається в користування учасникам кооперативу згідно з договорами. На сьогодні учасники кооперативу користуються засобами малої механізації вже близько 3 місяців.

Окрім механізації, в співпраці з Програмою USAID АГРО, СК «Файна поляна» також придбав автоматизовану мийку для ящиків. Ягода заморожується у пластикових ящиках, які, для заморозки наступної партії ягід, треба щоразу ретельно мити. Адже контакт із залишками попередньої партії ягоди псує наступну партію. Ручне миття ящиків забирає у фермерів дуже багато часу. Для того щоб помити 1000 – 1500 ящиків ягід необхідно 2 людям працювати цілий день. В той час як автоматизована мийка має пропускну спроможність  - 1000 ящиків на годину.

Майбутнє у співпраці

У СК «Файна поляна» планують, що доступ до засобів малої механізації для учасників кооперативу буде постійним.

«Ми очікуємо, що кожен учасник кооперативу через певний час оцінить, на скільки його господарство може вирости з погляду продуктивності завдяки автоматизації та механізації процесів», - ділиться планами на майбутнє Тарас. У кооперативі передбачають, що продуктивність окремо взятого фермерського господарства зросте у 2-3 рази.

Загалом, до війни кооператив виробляв близько 700 тонн ягід на рік. У 2022 році цей показник впав до 400 тонн. А завдяки механізації та автоматизації за підтримки Програми USAID АГРО кооператив планує виробити понад 1000 т продукції вже цього року.

Техніка для саду СК «Файна поляна»

Історія «Файна поляна» це приклад сили об’єднання, проактивного ставлення до розвитку своєї справи та використання доступної агровиробникам державної, міжнародної та технічної підтримки.

«Використання техніки та інструментів допоможе збільшити продуктивність праці і, як результат, кількість вирощеної продукції та дохід мікро та малих агропідприємств, домогосподарств. Це стане стимулом для розвитку власної справи та системного заробітку. Також сприятиме інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які з початком повномасштабного вторгнення активно долучаються до кооперативу», - стверджують у Програмі USAID АГРО. 

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама