Чи потрапив інсектицид Syngenta до р. Рось?

13 червня 2019 1559 0
Чи потрапив інсектицид Syngenta до р. Рось?
ТСНЧи потрапив інсектицид Syngenta до р. Рось?

Як виявилося, потрапляння до притоки річки Рось пестицидів в наслідок ДТП, що сталася 9 червня має більше запитань, аніж відповідей, і досі точно не відомо в якому стані знаходиться вода в річці та чи безпечна вона для людей. Kurkul.com провів власне розслідування.

Так, в першій заяві оприлюдненій на фесбук-сторінці Білоцерківської РДА йшлося про потрапляння у воду інсектициду «Нурал В». Такого препарату в Україні не існує, але назва дуже подібна на інсектицид «Нурел Д», що вироблявся для Syngenta компанією Dow AgroSciences.

«Це небезпечна фосфорорганічна сполука, яка є високотоксичною для комах, в тому числі медоносних бджіл, а також водних організмів. Застосування цього інсектициду поблизу водойм заборонене через можливу токсичну дію на водних мешканців», — йдеться у повідомленні.

Пізніше, на сайті Нацполіції оприлюднили вже вірну назву препарату, який потрапив до річки. Але згодом, вже всі пізніші повідомлення офіційних органів спростовують версію виливу у воду небезпечної сполуки. Інсектицидів, виявляється, у кузові не було взагалі, а лише «відносно безпечні» гербіциди та фунгіциди.

Після проведених аналізів, у воді не було виявлено пестицидів.

«Аналізи води, опубліковані офіційними органами, містять дані лише по аміаку, розчинному кисню, нітратах, нітритах та фосфатах. Ці речовини не входять до складу жодного з озвучених слідством препаратів і утворюються у природних водоймах постійно при розкладанні органічних речовин, або потрапляють туди зі стоками з каналізації», — йдеться у повідомленні.

Тож аналіз води на вміст інсектициду нервово-паралітичної дії «Нурел Д» виробництва Syngenta могли і не проводити.

«Діючих речовин хімпрепаратів існують сотні. Визначити їх усі неможливо, вірніше — надто дорого. Тому аналіз роблять на ті речовини, які замовляли. Якщо хлорпірифос або циперметрин (діючі речовини інсектициду «Нурел Д» від Syngenta — прим. ред.) не вказані у списку, поданому поліцією, то їх ніхто і не визначав», — розповів працівник однієї із державних лабораторій.

Тож що дійсно потрапило у Рось і чи є підстави перейматись місцевим мешканцям — це мабуть найважливіше питання.

Нагадаємо, що на місці події виявили 12 найменувань пестицидів різних груп та виробників: від добре знаних хімічних препаратів Bayer, Syngenta, Avgust, до менш відомих виробників з Китаю.

Також виникають питання чи дійсно, препарати, що потрапили у річку були викрадені та на скільки достовірна версія з ДТП. Про це читайте у матеріалі «Темні плями на Росі — що не так в історії отруєння річки» на Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus