Черешня побила ціновий рекорд

28 червня 2019 2821 0
Черешня побила ціновий рекорд
pixabay.comЧерешня побила ціновий рекорд

Сезон української черешні вже подолав екватор. А ціни на продукцію не знижуються. В цьому сезоні її вартість у 1,5 -2 рази вища, ніж рік тому, і взагалі ціни в 2019 р. є найвищими принаймні за останні три сезони. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Читати за темою: Інтенсивний сад Маценків: вирощування черешні, персика і абрикоса

«Після незначного спаду на початку червня ціни на українську черешню до кінця місяця майже не змінювались. Досвідчені продавці сьогодні на черешні заробляють непогані гроші. Хоча знайти якісну ягоди їм цього року не просто. На гуртових ринках якісна черешня  коштує 50-65 грн/кг (€1,6-2,1/кг), а в роздрібній торгівлі ціни на неї подекуди доходять до 80-100 грн/кг (€2,6-3,3 /кг). Рік тому в цей час ми вже експортували черешню, а сьогодні через дефіцит якісної української черешні деякі національні мережі і оператори на гуртових ринках продовжують працювати із імпортною ягодою», — повідомила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Високі ціни на черешню цього року пояснюються значно меншою її пропозицією в порівнянні із попередніми роками. Менша врожайність в українських садах є наслідком холодної та дощової погоди в травні та першій половині червня.

Рік тому ситуація на ринку була повністю протилежною. В 2018 р. українські фермери зібрали один з найкращих врожаїв черешні, завдяки цьому Україна змогла експортувати понад 3,5 тис. т цієї ягоди. Черешня в минулому сезоні навіть посіла місце лідера в рейтингу ягід, які Україна експортувала в свіжому вигляді. В цьому сезоні експорт черешні може помітно знизитись.

Виконано за допомогою Disqus