Держава вже 5 років не фінансує Укрветсанзавод

3 липня 2019 280 0
Держава вже 5 років не фінансує Укрветсанзавод
Держава вже 5 років не фінансує Укрветсанзавод

Через відсутність достатньої кількості утильзаводів в Україні, існує загроза екологічної катастрофи. А держава вже п’ятий рік поспіль не фінансує реконструкцію та будівництво заводів з утилізації відходів тваринного походження. Про це повідомила прес-служба Асоціації тваринників України.

«Утилізацію відходів тваринного походження здійснює ДП «Укрветсанзавод», до складу якого входять 18 філій, які розташовані в 15 областях України. На цей час 6 філій не працює, частина філій працює не на повну потужність», — зазначено в листі-відповіді Держпродспоживслужби на звернення АТУ.

За повідомленням АТУ, тваринники змушені виходити з ситуації, самотужки купуючи дороговартісні мобільні установки з утилізації відходів, а деякі недобросовісні підприємці — взагалі, викидають тваринні рештки в лісі, спричиняючи цим справжнє екологічне лихо. Адже відходи продуктів тваринного походження можуть бути інфіковані.

У Держпродспоживслужбі повідомили, що останній раз кошти з бюджету виділялися у 2014 р.

«ДП «Укрветсанзавод» було профінансовано за бюджетною програмою «Заходи по боротьбі зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, запобігання розповсюдження збудників інфекційних хвороб тварин» в сумі 3000,00 тис. грн, при цьому використано 2145,89 тис. грн, залишок невикористаних коштів склав 854,1 тис. грн», — повідомили у відомстві.

За період 2015-2019 рр. «Укрветсанзавод» коштів на фінансування будівництва та реконструкцію підприємств з утилізації відходів тваринного походження та закупівлю обладнання з державного бюджету не отримувало.

«Як бачимо, ми мали рацію, що ситуація з утильзаводами в нашій країні просто плачевна. Україна — аграрна держава, і тваринництво є одним із важливих напрямів, що формує українську економіку. Тож дуже сумно, що влада зовсім не дбає про такий важливий аспект, як заводи з утилізації тваринних відходів. Приватні ж підприємці також не зацікавлені у їх будівництві, і це зрозуміло, адже такий бізнес — не прибутковий. Тому  проблема повинна вирішуватися саме на рівні держави, і на реконструкцію таких підприємств повинні виділятися кошти з держбюджету.Якщо ж подібна ситуація з відсутністю утильзаводів зберігатиметься й надалі, то на Україну просто чекає екологічна катастрофа», — підсумувала голова АТУ Ірина Паламар.

Виконано за допомогою Disqus