Українські фермери не в захваті від прямих дотацій — думка

24 липня 2019 208 0
Українські фермери не в захваті від прямих дотацій — думка

Якщо одні сегменти агропромислового комплексу України цілком самодостатні (виробництво зернових і олійних культур), то іншим для досягнення рентабельності потрібно довше часу і підтримка держави (наприклад, тваринництву). Аграрії вважають, що держпідтримка могла б надаватися не лише в грошах, а в таких формах, як податкові відрахування, страхування ризиків, гарантований держзамовлення або стимулювання експорту. Повідомляє dsnews.ua.

Україна субсидувала своє сільське господарство ще з 1991 Однак до 2017 р. левова частка держпідтримки АПК надавалася у формі податкових пільг, а не прямих державних субсидій. У 2017 р. на вимогу МВФ і Світового банку Україна відмовилася від спеціального податкового режиму і перейшла на прямі дотації. Розподіл цієї підтримки відбувається пропорційно сплаченому ПДВ.

Читати за темою: За 6 місяців фермери не отримали жодної копійки держпідтримки

Нинішнього року Кабмін збільшив фінансування АПК до 14,56 млрд грн. Самою дотаційною галуззю в 2019 р. залишається тваринництво.

Проте, не всі кошти, виділені за програмами, інтенсивно використовуються.

Минулого року програма підтримки тваринництва була виконана на лише 13%. Програма з підтримки садівництва — на 24%, програма фінансування покупки сільгосптехніки — на 50%.

Аграрії вважають, що держпідтримка могла б надаватися не в грошах, а в таких формах, як податкові відрахування, субсидування закупівель насіння або виробництва кормів, страхування ризиків агровиробників, гарантований держзамовлення на аграрну продукцію або стимулювання експорту через Національне експортне агентство.

Наприклад, податкова підтримка (замість субсидій) дуже допомогла б виробникам молока. Ставка ПДВ на молочні продукти в Україні становить 20%, в той час як в Польщі — 5%, в Німеччині — 7%, у Франції — 7,7%.

Виконано за допомогою Disqus