Пасічник з Волині виготовляє очеретяні вулики

28 липня 2019 708 0
Пасічник з Волині виготовляє очеретяні вулики

Волинянин Олександр Руткевич з бджолами працює вже більше 30 років. А нещодавно пасічник почав виготовляти очеретяні вулики. Повідомляє seeds

«З очерету зроблено 80% вулику. З дерева тільки кутові вставки — щоб каркас тримався. Раніше вулики робив з дерева, тепер робитиму тільки з очерету. Матеріал, як то кажуть «під ногами лежить». Очерету вистачає навколо. Весною поїхав, нарізав. За 3 години можна одного вулика з очерету зробити. Цієї весни виготовив 7 експериментальних вуликів. Заселив бджолами. Результатом задоволений», — розповів пасічник.

За словами бджоляра, перевага очеретяних вуликів в розвитку бджолиних сімей. У очеретяних вуликах на 2-3 рамки більше розплоду.

«Є ще одна перевага — влітку такий вулик добре тримає прохолоду. Коли була спека більше 25 °С — в очеретяних бджоли працювали цілий день, їм не потрібно було робити додаткової вентиляції», — додав Олександр Руткевич.

Читати за темою: На Волині пасічник звинувачує агропідприємство у загибелі бджіл

За ціною очеретяні вулики значно дешевші від дерев’яних.

«Куб дерева зараз коштує приблизно 4 тис. грн, з нього вийде максимум 4-5 вуликів. Не багатокорпусні — звичайні, українські, на 20-25 рамок. Для очеретяного вулика потрібно лише пару рейочок для каркасу, максимум 100 шурупів і робота. Очеретяний вулик коштуватиме максимум 250-300 грн», — розповів пасічник.

Виконано за допомогою Disqus