Держпідтримка не націлена на розвиток фермерства

29 жовтня 2015 39 0
Держпідтримка не націлена на розвиток фермерства
Dairyunion.ruДержпідтримка не націлена на розвиток фермерства

Державна підтримка агропромислового комплексу в Україні націлена не на комплексний розвиток фермерства. Таку думку висловив кандидат економічних наук, заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень Захар Попович, пише «Економічна правда».

За його словами, українська система підтримки АПК принципово відрізняється від європейської. Обсяги державної підтримки в Україні, можливо, навіть більші, ніж в Європейському Союзі, але вони націлені не на комплексний розвиток фермерства, а на сприяння агрохолдингам-монополістам у їх «економічно обґрунтованому» насадженні монокультури.

«Це сприяє не тільки деградації ґрунтів, а й придушенню тваринництва, загалом відтягуванню ресурсів від інших галузей навіть у середині АПК», — наголошує експерт.

На його думку, хоча у країні іде «війна з пільгами», агрохолдинги майже повністю звільнені від податків та успішно боронять свій законодавчо закріплений «священний» статус, забезпечивши собі при цьому 300%-ву рентабельність.

«Виявляється, що «відродження села» по-українськи, скоріше, сприяє його знищенню. Запропонувавши аграріям звільнення від оподаткування замість цільових пільг, держава підписала смертний вирок екологічному землеробству та будь-яким спробам розвивати комплексні господарства», — зауважує Захар Попович.

Захар Попович переконаний, у нас чим менше господарство — тим менше шансів на відшкодування ПДВ та більший тиск з боку агрохолдингів.

«Відповідальна політика щодо АПК повинна передбачати комплексний розвиток галузі, запровадження справедливого оподаткування — переведення компаній на загальні умови оподаткування ПДВ. Адекватне оподаткування могло б збільшити не тільки обсяги надходження податків, а й сприяти розширенню інвестицій», — резюмував він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою