Експерт розповів, як уникнути переростання озимого ріпаку восени

2 вересня 2019 72 0
Експерт розповів, як уникнути переростання озимого ріпаку восени
Експерт розповів, як уникнути переростання озимого ріпаку восени

Своєчасність та ефективність проведення осінніх технологічних операцій прямо впливає на закладання майбутньої врожайності ріпаку. Важливе значення у технології вирощування культури має осіннє внесення фунгіцидів.

Окрім захисту від небезпечних збудників хвороб, окремі препарати мають додатково рістрегулюючу функцію, що є важливим для входження ріпаку на перезимівлю в оптимальній фазі, повідомляють в UKRAVIT.

«Осіннє внесення фунгіцидів має велике значення у технології вирощування ріпаку озимого. Фунгіцидна обробка у відповідні фази не лише контролює широкий спектр захворювань, а й сприяє формуванню невеликих рослин із пласкою розеткою листків, запобігає видовженню кореневої шийки і надмірному підняттю точки росту над поверхнею ґрунту, допомагає кращому розвитку кореневої системи та глибшому проникненню її у ґрунт. В комплексі це суттєво знижує ризик вимерзання ріпаку, що прямо впливає густоту стояння після перезимівлі та на врожайність культури», — розповідає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

При вирощуванні озимого ріпаку фахівець рекомендує застосовувати високоефективний фунгіцид із рістрегулюючими властивостями Унікаль (тебуконазол, 250 г/л). Він швидко проникає в рослину і контролює такі небезпечні захворювання ріпаку, як фомоз, борошниста роса, альтернаріоз, циліндроспороз. Фунгіцид забезпечує одночасно чітко виражений «стоп-ефект» і пролонговану захисну дію й при цьому знижує висоту рослин, уповільнює ріст вегетативної маси та сприяє інтенсивному розвитку кореневої системи культури.

За ранніх же строків посіву, а також за значного переростання рослин експерт радить додавати до препарату Унікаль регулятор росту Берегиня (хлормекват-хлорид, 700 г/л). Він запобігає переростанню рослин ріпаку в осінній період, покращує перезимівлю, а також сприяє додатковому утворенню бічних пагонів. Препарат активно засвоюється як через листя, так і через кореневу систему і вже за годину після внесення не змивається дощем, тож є економічно вигідним рішенням для догляду за ріпаком.

«Бакова суміш Берегиня + Унікаль надійно захистить ваші посіви від грибкових захворювань і забезпечить оптимальну архітектоніку рослин для успішної перезимівлі», — підсумував Олександр Мигловець.

Виконано за допомогою Disqus