Вартість фундука у шкаралупі сягає $3 тисячі/т — садівник

28 жовтня 2019 321 0
Вартість фундука у шкаралупі сягає $3 тисячі/т — садівник
epravda.com.ua

В Черкаській області в господарстві Hazelstar вирощують фундук. У власності компанії фундуковий сад площею 13 га, 18 га під чорною смородиною та 5 га — під волоським горіхом. Повідомляє epravda.com.ua.

Вже 8 років садівництвом в селі Верхнячка Христинівського району Черкасько області займається Макар Терещенко. За його словами, у 2019 році розсадник його компанії отримав офіційний статус, пройшов сертифікацію і включений у реєстр суб'єктів насінництва та розсадництва.

«Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес», — розповів Макар Терещенко.

Українці бачать перспективу цієї культури і теж потроху збільшують площі горіхових садів. Потенціал України у вирощуванні фундука надзвичайно великий та сильно недооцінений, вважає власник Hazelstar.

«Потрібно вирощувати правильні сорти горіха, наприклад, «Барселонський» і «Каталонський», які призначені для переробки. Також важливо мати значні обсяги виробництва для формування товарної партії», — додав він.

Його сад на 6 тис. кущів засаджений 16-ма українськими сортами. Вони призначені для споживання горіхів у свіжому вигляді. Переробна галузь купує турецькі чи італійські горіхи — очищені, бланшовані, одного ступеня просмаження. Українські виробники поки не можуть дати стільки горіхів потрібної якості, як зарубіжні.

Читати  за темою: Хто хоче стати мільйонером, Або який прибуток отримують з 10 гектарів горіхів

За словами власника горіхового саду, фундук, при правильному догляді може давати врожай до 4 т/га. В Україні є 11 легальних розсадників, які продають саджанці з усіма паперами. Вартість такого саджанця сягає $4. На 1 га можна посадити 670 дерев або 420 кущів фундука.

У 2019 р. фермер планує зібрати 10 т горіхів, у 2018 р. було вдвічі менше. Для нового саду планують придбати комбайн для збору фундука.

За словами Макара Терещенка тонна фундука в шкаралупі коштує $3 тис. Лущений горіх — $10/кг, при наявності великої товарної партії.

Виконано за допомогою Disqus