Радник прем'єр-міністра спрогнозував ціну землі в Україні

6 листопада 2019 955 0
Радник прем'єр-міністра спрогнозував ціну землі в Україні

За словами радника прем’єр-міністра, депутата парламенту 8-го скликання Олексія Мушака, ціна за гектар землі в Україні буде на рівні близько $2 тис. Повідомляє УНІАН.

«Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько двох тисяч доларів за гектар по країні. В залежності від області — наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевша, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці — дорожча, оскільки там краще земля і більше конкуренція», — сказав Олексій Мушак.

Читати за темою: Ринок землі в Україні: моделі, оцінки, думки експертів та статистика

Він додав, що за іншої моделі, в якій є обмеження за кількістю гектарів в одні руки й допуску до ринку іноземців, первинна ціна буде меншою — близько $1,9 тис./га. Також Олексій Мушак повідомив, що на наступних етапах впровадження ринку землі ціна за гектар буде прямо залежати від кредитних ставок в Україні.

«Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде $200, множите на 20 — і земля коштуватиме $4 тис. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка», — сказав він.

Крім того, за словами радника, ціна для фізичних осіб, юридичних осіб та іноземців не буде значно відрізнятися, але буде залежати від нюансів оподаткування для кожної категорії. Також радник прем'єр-міністра підкреслив, що дрібним аграріям необхідно виходити з тіні, щоб отримати державну допомогу для купівлі ділянок.

Виконано за допомогою Disqus