Мексиканський огірок може конкурувати з овочевими культурами на півдні України

10 листопада 2019 55 0
Мексиканський огірок може конкурувати з овочевими культурами на півдні України
agro-yug.com.ua

Чайот є популярною рослиною в пермакультурі, оскільки він забезпечує високу віддачу при мінімальних зусиллях. З однієї рослини можна отримати близько 300 плодів. Урожайність комерційних плантацій досягає 28 т/га. Повідомляє agro-yug.com.ua.

Науковці рекомендують цю культуру до широкого випробування і поширення на Півдні України. Незвичайний овоч має багато назв, але найбільш розповсюдженою є Чайот або мексиканський огірок.

Ціна в України за 1 кг чайоту, завезеного з Коста-Ріки, становить 290 грн. В Одеській області чайот вирощують розсадним способом у теплицях. Ціна тепличного овоча у місцевих виробників сягає 140 грн/кг.

На відміну від інших гарбузових форм, мексиканський плід має єдине насіння завдовжки з палець. Поза плодової м’якоті насіння швидко обвітрюється та втрачає схожість, тому, щоб насіння збереглися для посадки на наступний рік, його поміщають у зволожену вату при температурі плюс 50°С, у поліетиленовий мішечок. При тривалому зберіганні насіння слід періодично переглядати та бракувати ті кісточки, які почали гнити.

Читати за темою: На Миколаївщині фермер почав вирощувати африканський огірок ківано

В основному екзотичну рослину вирощують, як овоч, але зазвичай створюють конструкцію, по який є можливість плестися. За такої конструкції зручніше збирати плоди. Ще одним плюсом чайоту є те, що його можна вирощувати як у відкритому ґрунті, так й у теплиці. Вирощування у закритому ґрунті є своєрідною гарантією того, що плоди визріють. Агротехнічні вимоги до культивування не складні та дуже схожі на вимоги вирощування гарбузових культур.

«Чайот — рослина короткого світлового дня. Плоди починають визрівати в серпні-вересні, коли світловий день триває не більше ніж 12 годин. Саджають заморський огірок як картоплю, цілим плодом, але заглиблюють його у ґрунт на 2/3 довжини. Забирають плоди восени вибірково, по мірі дозрівання. Зібрані в кінці вересня, вони можуть зберігатися при кімнатній температурі до травня наступного року», — йдеться в повідомленні.

Основною корисною особливість чайоту є широкий спектр господарського використання. Він майже повністю їстівний — від плодів до коренів. Особливу харчову цінність має плід, вага якого в середньому складає 500-600 г. Він соковитий, солодкий на смак та дуже корисний. Вміщує в собі 19 амінокислот, 8 з них є незамінними. Також до складу плоду входять вітаміни та протеїн. Але основна цінність чайоту це наявність в ньому лізину — амінокислоти, яка потрібна людині для здорового функціонування організму.

Чайот можна вирощувати на виноградних лозах. Тому існує можливість отримувати не лише врожай винограду, але й одночасно на тій самій плантації зібрати врожай чайоту.

Виконано за допомогою Disqus