Спалах АЧС на Львівщині спричинив суттєве скорочення поголів'я свиней

25 листопада 2019 471 0
Спалах АЧС на Львівщині спричинив суттєве скорочення поголів'я свиней
pixabay.comСпалах АЧС на Львівщині спричинив суттєве скорочення поголів'я свиней

За даними Держстату, чисельність свиней в Україні станом на початок листопада становила 6,15 млн голів, це на 4% (260 тис. голів) менше, ніж на відповідну дату минулого року. Однією з причин є масштабний салах африканської чуми свиней на Львівщині цього року. Про це повідомили аналітики Асоціації «Свинарі України».

В Асоціації повідомили, що скорочення промислового поголів'я за цей період склало 2% — до 3,37 млн голів.

«Значною мірою, така зміна відбулася у наслідок наймасштабнішого спалаху АЧС на Львівщині у серпні. Однак, зменшення числа промислових свиней на свинокомплексах Тернопільської (-23% проти початку листопада 2018-го), Полтавської (-13%), Запорізької (-14%) та Дніпропетровської (-7%) також мало негативний вплив. Тож хоча оператори Київської, Харківської та Чернігівської області за рік збільшили виробничі потужності майже на 100 тис. голів, це не «перекрило» цьогорічні втрати індустріального поголів’я», — коментують в АСУ.

За цей період на Київщині промислове поголів'я свиней зросло на 13,5% чи майже 53 тис., що вивело регіон на перше місце в Україні за чисельністю свиней. 

Так, станом на початок листопада сільськогоподарські підприємства Київської області утримують 441,6 тис. свиней чи понад 13% промислового свинопоголів’я України. Донеччина, яка до цього займала лідерські позиції за концентрацією індустріального свинопоголів’я (434 тис. голів), тепер посідає друге місце.

У господарствах населення за цей час кількість свиней скоротилася на 6,5%. Станом на початок листопада 2019 р. тут налічувалося 2,78 млн голів.

Виконано за допомогою Disqus