Суперечка із Суффле щодо соняшнику Pioneer загрожує фермеру банкрутством

3 грудня 2019 8677 0
Вадим Дикусар, керівник підприємства «Побєда нова»
Вадим Дикусар, керівник підприємства «Побєда нова»

Фермер з Дніпропетровщини Вадим Дикусар опинився на межі банкрутства через неврожай соняшника. Зі слів фермера, він обрав новинки Pioneer за $220 через високу толерантність до хвороб, зокрема й іржі соняшника. Але у подальшому саме ця хвороба призвела до значного зниження врожайності культури на полях його господарства «Побєда нова». При цьому насіння було взяте у кредит у компанії «Суффле Агро Україна», сплатити який через недоотриманий врожай наразі у фермера немає змоги. Дистриб’ютор же не готовий реструктуризувати цей борг. Вадим Дикусар наразі намагається звернути увагу вищого керівництва шанованих компаній «Суффле» та Corteva Agriscience на ситуацію.

Господарство «Побєда нова» обробляє близько 400 га землі у Покровському районі Дніпропетровської області. Соняшник є головною культурою, тому на його урожай у фермера завжди найбільші сподівання. 

«Тут Схід, засухи і велике значення має те, що ми робимо. Одні з основних складових нашої діяльності: добрива, своя праця і насіння. Соняшник зазвичай сіємо Syngenta, тому що найкращі результати отримували по цих гібридах. Також LG Seeds (Limagrain) і Seedgrain сіяли. З останнім минулого року перший раз стикалися і в цьому році пробували — ну виходить наче добре. Урожайність залежно від року, по соняшнику у нас коливалась від 1,8 до 3,0 т/га», — розповідає Вадим Дикусар.

У 2019 році на полях господарства було вперше посіяно гібриди соняшнику бренду Pioneer (Corteva). Цей крок був вимушений, оскільки у постійного дистриб’ютора, з яким працювало господарство досі — «Суффле Агро Україна» — не залишилось у наявності насіння іншого бренду, яке фермер планував придбати.

Натомість запропонували новинку — найсучасніші гібриди компанії Pioneer П64ЛЕ119 та П64ЛЕ121

«Я заплатив за гібрид Syngenta $170 за мішок по курсу долара, а за гібриди Pioneer по 5500 грн, тобто $220 за мішок. В моєму розумінні, якщо ти платиш $220, то воно таку ціну вартує, бо там вкладені гроші, технологічна стійкість до хвороб, врожайність закладена, олійність закладена», — пояснює свій вибір Вадим Дикусар.

Гібриди виявились сприйнятливими до іржі соняшнику, яка до початку цвітіння вразила посіви повністю. Провести додаткове обприскування вчасно у Вадима Дикусара не було технічної змоги, адже навісний оприскувач у поле вже зайти не міг, а оперативно знайти самохідний у розпал сезону виявилось складною задачею. Тому запізнення з додатковою обробкою соняшнику від іржі виявилось фатальним.

«По гібриду П64ЛЕ121 ми отримали 0,83 т/га і по П64ЛЕ119 зібрали 2,22 т/га, але при цьому по обох гібридах соняшник, який ми завезли на склад, має 25% сміттєвої домішки. Тобто це за мінусом 25% виглядає зовсім скверно. Враховуючи те, що собівартість гектару, враховуючи податки, орендну плату, витрати на вирощування, які ми несемо, зарплату і тому подібне, складають далеко за 10 тис. грн, то ми, враховуючи врожайність 0,83 т/га за мінусом сміттєвої домішки, отримуємо пів тонни соняшнику при нинішній ціні 8 300 чи 8 400 грн/т. Тобто, використовуючи ці гібриди, ми понесли дуже серйозні збитки», — бідкається фермер.

За даними проекту Урожай онлайн 2019 на сайті Latifundist.com середня врожайність соняшнику по Дніпропетровській області цього року склала 2,41 т/га, тобто значно більше, ніж показав контрольний обмолот гібридів Pioneer на полях «Побєда нова».

Редакція Kurkul.com надіслала запит до компанії Corteva щодо показників урожайності вказаних двох гібридів соняшнику у 2019 році по Дніпропетровській області.

«У сезоні 2019 року середня врожайність гібридів П64ЛЕ119 та П64ЛЕ121 в Дніпропетровській області за даними агрономічної команди склала 2,74 т/га. В сезоні 2018 року середня врожайність гібриду П64ЛЕ121 в Дніпропетровській області склала 2,32 т/га», — говориться у офіційній відповіді компанії Corteva.

Для порівняння, гібрид Естрада (Syngenta) в аналогічних умовах у СФГ «Побєда нова» дав запланований урожай у 3 т/га, про що також свідчать дані контрольного обмолоту.

Але, на жаль, господарство зазнало настільки великих збитків, що розрахуватись із постачальником за надане насіння виявилось не в змозі. Загальна сума лише прямих збитків, за словами Вадима Дикусара, перевищує 2 млн грн, що для його невеликого господарства виявилось непідйомним тягарем.

«Ми втратили практично 6 800 грн на гектарі тільки по собівартості, а ще несемо витрати по дороблюванню цього насіння. Це також коштує 400 грн/т. І плюс ще витрати на перевезення цього соняшнику зі складу», — наводить цифри господар.

Для встановлення причини поганого стану посівів, ще до початку збирання, був запрошений, як незалежний експерт, відомий агроном Григорій Опанасенко, який встановив ураження посівів хворобами, хоча всі фунгіцидні обробки проводились згідно рекомендованої схеми.

Недобір врожаю оцінено у 80%. Після обстеження полів представниками виробника та постачальника також причиною поганого результату названо ураження соняшника іржею.

За словами фермера, компенсувати втрати виробник насіння відмовився, знайшовши порушення у технологічній карті — замість рекомендованого гербіциду Експрес 75 було використано гербіцид Гренадер, який має ту ж саму діючу речовину у тій самій концентрації. До слова, забур’яненості посівів обстеження не виявило.

Свою оцінку стану посівів під час вегетації нових гібридів Pioneer надали й представники компаній «Суффле Агро Україна» та Corteva Agriscience.

«На посівах гібридів соняшнику П64ЛЕ119 та П64ЛЕ121 були присутні ураження листковими хворобами, які є типовими для репродуктивних фаз розвитку на момент спостереження. Більшість посівів знаходилась у фазах R8-R9. Посіви гібридів соняшнику П64ЛЕ119 та П64ЛЕ121 мали ураження шипоноскою до 100 % (в середньому 2-3 личинки в стеблі).

Зі слів керівника господарства соняшник в сівозміні господарства займає 50%, що в свою чергу привело до накопичення шкідливих патогенів характерних для даної культури», — такий висновок щодо причин зниження врожайності надійшов нам у відповідь на офіційний запит до компанії Corteva.

У компанії «Суффле Агро Україна» також прокоментували нам ситуацію з посівами соняшнику Pioneer на полях господарства, спираючись на власні спостереження під час обстеження посівів.

«24 червня 2019 року під час оглядів полів з керівником господарства спостерігали поширення хвороб на рослинах, ще до початку цвітіння. Основним захворюванням, що спостерігали на той період, була іржа соняшнику. Тож, коли керівник господарства звернувся до нас за допомогою підібрати методи боротьби, ми порекомендували провести фунгіцидну обробку. Ми надали свій варіант захисту. Це була суміш фунгіцидів з діючими речовинами флутриафол та карбендазим. Керівник господарства погодився і навіть придбав препарати. А згодом вияснилося, що цієї обробки він не зробив, у зв´язку з господарськими проблемами. І згодом запросив агронома САУ у господарство, щоб я оглянув посіви. Після приїзду на поле рослини були сильно пошкодженні іржею і втратили тургор, тобто почали в´янути. Все листя рослин і навіть самі молоді були покриті пустулами цієї хвороби. І хоча уже було запізно, я все таки запропонував керівнику провести обробку фунгіцидами в надії, що можливо ще зупинити розповсюдження хвороби, до того ж препарати у господарстві були. Що згодом і було зроблено, хоча це вже не врятувало ситуацію і гриб свою основну шкоду рослинам завдав», — йдеться у відповіді компанії.  

Враховуючи ситуацію, що склалась, фермер звернувся до дистриб’ютора насіння — компанія «Суффле Агро Україна» з проханням перенести оплату за насіння на наступний рік. У відповідь була отримана відмова.

«На мій превеликий жаль, я так сподівався, що в майбутньому у мене буде такий прекрасний партнер як Суффле, я сподіваюся на таку потужну компанію зі світовим іменем, але відношення, скажімо так, далеке від нормального. Pioneer в свою чергу взагалі ніякої позиції не приймає, вони просто «відморозилися». На мої заклики до Суффле разом спробувати на них вплинути, представники Суффле кажуть, що Pioneer у цьому році відмовляється від дистриб’юторів і виходить на прямі продажі, тобто у них немає важелів впливу на цю компанію. Тобто залишаєшся ти і ми, ми тобі його дали в борг — ти повинен нам за нього заплатити. Я звернувся до них з листом, з проханням не нараховувати мені штрафні санкції, відстрочити до наступного року, поки виростимо ріпак і пшеницю, але звичайно це нікому не подобається, відповідно вил’ється мені це все у якісь відсотки. У Суффле кажуть, що ти нам повинен заплатити — при чому тут ми до того Pioneer?», — розповідає Вадим Дикусар. 

Вимога сплатити борг цього року, за словами фермера, може означати, що йому доведеться припинити діяльність взагалі. У спроможність відстояти свою правоту у суді він не вірить.

«Для мого господарства це означає, що моя доля в руках ТОВ «Суффле Агро Україна» на 100%, тобто якщо вони зараз подадуть до суду і в судовому порядку почнуть вимагати з мене борг, я банкрот практично» — підсумовує фермер.

Як пояснили в компанії «Суффле Агро Україна», відповідно до п. 8.4 Договору поставки визначено, що продавець не відповідає за врожайність та інші показники сільськогосподарських культур, вирощених з насіння, отриманого в якості товару за договором, що залежать від вжиття необхідних агротехнічних заходів при їх вирощуванні та існуючих при цьому кліматичних умов.

Виконано за допомогою Disqus