Більшість великих виробників насіння зберігають цінову прив’язку до валюти — дослідження

24 грудня 2019 161 0
Більшість великих виробників насіння зберігають цінову прив’язку до валюти — дослідження
Kurkul.com

В умовах зміцнення гривні, вартість весняної посівної 2020 р. може суттєво зрости за умови фіксації ціни в гривні, або курсі валют, вигідному для виробника. Так, SuperAgronom.com дослідив, які компанії взяли курс на гривню, а які на валюту та на яких умовах.

Виявилося, що майже всі великі виробники: Bayer, Syngenta, MAS Seeds, «Лімагрейн Україна», UNIVERSEED, RAGT, ціни на насіння яких вказувалися в валюті, зберегли прив'язку до долара або євро.

В українських представництвах компаній це пояснюють тим, що Україна — експортоорієнтована країна, відповідно, найчастіше агропродукція реалізується за валюту.

Так, MAS Seeds, як і минулого року, продовжує реалізовувати продукти в євро. Для дистриб’юторів у комерційній політиці MAS Seeds зафіксували ціни як у євро, так і у гривні. Окрім цього, офіційні дистриб’ютори для покупки насіння MAS Seeds надають аграріям можливість розрахунку за авальованими векселями за ціною у гривні без прив'язки до курсу валют.

У свою чергу, LNZ Group, як дистриб'ютор, прив'язана до валюти свого постачальника. Відповідно, якщо постачальник продає продукцію в доларах, то і дистриб’ютор реалізує в доларах.

«Розрахунок аграрія здійснюється за курсом НБУ протягом 3 днів після виставлення рахунку. Далі, якщо курс змінився, його переглядають», — повідомляють у компанії. 

У компанії «Лімагрейн Україна» зазначили, що змін у ціновій політиці не передбачається, тож ціни на насіння бренду LG Seeds й надалі фіксуються в євро. 

За свідченнями аграріїв, які приймали участь в опитуванні, компанія Syngenta реалізує свою продукцію в доларах, а RAGT — в євро. Проте, офіційної відповіді від них поки не надійшло.

Нагадаємо, Corteva Agriscience, яка перейшла на прямі продажі, стала чи не єдиною насіннєвою компанією в Україні, яка в момент падіння курсу долара зафіксувала у гривні торішню ціну на насіння торгової марки Pioneer.

Виконано за допомогою Disqus