Українські садоводи планують вирощувати та експортувати пізні сорти черешні

6 грудня 2019 212 0
Українські садоводи планують вирощувати та експортувати пізні сорти черешні
EastFruit

При експорті черешні в Білорусь рентабільність виробництва у ТОВ «Аврора» із Запорізької області становила 101%, тоді як при продажі на внутрішньому ринку — лише 46%.

Про це під час конференції «Овочі та фрукти України-2019. Експортний прорив» розповіла агроном ТОВ «Аврора» Євгенія Нікітюк, інформує AgroTimes.

«Ринок Білорусі — один із найпростіших для експорту початківців. Тут досить висока ціна, значний попит. Серед мінусів — трапляються обвали та стрибки ціни у два рази через те, що заїхало багато машин з черешнею, чи навпаки — мало», — розповіла Євгенія Нікітюк.

Господарство має 70 га черешневих садів, 40 з них — плодоносить. Денний збір 12-15 т ягід, для їх збирання потрібно 120-200 збирачів на день.

Читати за темою: Ой під вишнею, під черешнею: що відбувається на ринку кісточкових?

За словами доповідача, при експорті дуже короткі терміни збирання — 1-2 дні, ягоди треба одразу охолоджувати. Є проблеми із логістикою: найближчі аеропорти не пристосовані для експорту продукції, дороги погані. У піковий сезон не вистачає перевізників із рефрижераторами, вони різко піднімають ціну. Також потрібно контролювати дотримання температурного режиму водіями.

У подальшому в «Аврорі» планують розвивати експортний напрямок. Для цього хочуть обновити сортовий склад сортів — додати пізні та дуже пізні, ціна на які зазвичай висока. Працювати над захистом саду від негоди — накривати сітками, встановлювати протиградові пушки тощо. Налагодити зрошення садів. Сертифікувати виробництво за стандартом Global GAP. Та об’єднуватися з іншими виробниками для формування експортних партій.

Виконано за допомогою Disqus