Ринок землі можна запроваджувати лише після створення земельного банку — фермер

6 грудня 2019 66 0
Ринок землі можна запроваджувати лише після створення земельного банку — фермер

Ринок землі потрібен Україні, проте не такий, яким його сьогодні пропонують. Основним гравцем має бути держава, і починати його треба після створення земельного банку. Про це заявив засновника агропідприємства ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин під час позачергової сесії Чернігівської облради 2 грудня. Повідомляє Kurkul.com з посиланням на gorod.cn.ua.

«Основне питання нашого життя — це питання землі. А хто дав сьогодні право Президенту чи парламенту розпоряджатися землею? Хто? Основним джерелом влади в Україні є народ, і без рішення народу ніхто не має права забрати землю. Тому я переконаний, що повинен бути публічний референдум. Якщо рішення продати землю буде ухвалене парламентом і підтримано Президентом — це буде тяжкий злочин перед народом. І я заявляю абсолютно відповідально у свої 80 років, що буду боротися до кінця, до останнього подиху!», — сказав Леонід Яковишин.

Він наголосив, що країни, які себе поважають, нарощують земельний банк.

Читати за темою: Для кого запрацює ринок землі ― колонка редактора

«Англія — 90% орних земель володіє держава. Маленький Ізраїль — 91%. У 1962 році в Америці держава володіла 42% землі, сьогодні це — 53%. Цифра постійно зростає. Франція, Німеччина... А ми куди йдемо? Безперечно, ринок землі нам потрібен, але не такий, який нам сьогодні пропонують. Основним гравцем має бути держава, і починати його треба після створення земельного банку», — пояснив свою думку аграрій.

Підтримали аграрія і депутати Чернігівської облради, вони вимагають продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення як мінімум на три роки, а питання відкриття ринку земель вирішувати лише за результатами проведення загальнонаціонального референдуму.

Виконано за допомогою Disqus