Україна має змінити підходи до науки в АПК

14 листопада 2015 109 0
Україна має змінити підходи до науки в АПК
Latifundist.comУкраїна має змінити підходи до науки в АПК

Україна повинна розвивати науку в агросекторі, таку думку висловили французькі експерти під час обговорення представниками Франко-української торгово-промислової палати єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства 2020, пише агропортал Latifundist.com.

На їх переконання, без реформ фактичного наукового потенціалу цілком можливо і достатньо існувати, якщо Україна і надалі має намір просто вирощувати для експорту сировину: кукурудзу, соняшник і пшеницю. Тут досить купувати необхідну техніку, насіння і отримувати консультацію для використання тих чи інших засобів захисту рослин. Якщо Україна направила вектор на виробництво насіння і продукції з високою доданою вартістю, то як і в будь-якій країні, науковий потенціал відіграватиме для неї першочергове значення.

«Якщо ми розглянемо сільськогосподарську діяльність у провідних країнах-виробниках продукції таких як Франція, Німеччина, США, то бачимо, що розвиток сільськогосподарського виробництва підтримується завдяки науковим дослідженням і розробкам. Основним напрямком цих досліджень є, передусім, поліпшення генетичних параметрів і поглиблення використання природних ресурсів з точки зору їх ефективності», — пояснює радник правління з сільськогосподарських питань ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» Жан-Жак Ерве.

Тому головне завдання і стратегія розвитку України — почати з нуля, змінити підходи та напрямки до проведення наукових досліджень в агросекторі.

«Якщо ми запитаємо українських виробників який внесок зробили наукові дослідження для поліпшення виробничого процесу, то не отримаємо коментарів, або ж це будуть лише окремі випадки. Тому проблема в інноваційності та практичності досліджень є, і її необхідно вирішувати», — розповідає представник Європейської комісії, відповідальний за сільськогосподарські питання в групі підтримки України Ніколас Верле.

На його думку, вагомий внесок у цьому напрямку може зробити Європа з погляду реформування наукового сектору та надання необхідних для бізнесу консультацій.

Виконано за допомогою Disqus