Майбутній врожай на Одещині виявився під загрозою через дефіцит вологи

20 грудня 2019 234 0
Майбутній врожай на Одещині виявився під загрозою через дефіцит вологи
Kurkul.comМайбутній врожай на Одещині виявився під загрозою через дефіцит вологи

Через дефіцит вологи агровиробники Одещини зазнали рекордних збитків, під загрозою опинився і майбутній врожай озимих. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиалнням на ТСН.

Місцеві аграрії нарікають, сніг востаннє тут бачили ще наприкінці 2016 р., а дощило влітку. Через брак вологи в незадовільному стані перебуває близько половини площ озимими, рослини на полях слабкі та пожовклі.

«Вже другий рік поспіль сіємо у сухий ґрунт. Клімат у нас наразі уже напівпустельний — 120-150 мм опадів. Без дощу та снігу щонайменше половина озимих загине. Пересівати у суху землю економічно не вигідно», — розповідає місцевий агроном Михайло.

Наступного року тут очікують зібрати половину прогнозованого врожаю, ба більше, існує загроза подальших втрат врожаю через морози.

«Собівартість одного гектара площ становить близько 3 тонн зерна, а з цією стихійною посухою нам вдається отримати 1,0-1,5 т/га озимини. Культури ярої групи взагалі висихають», — ділиться фермер Олег Олійник.

Раніше місцеві поля зрошували водою з Дунаю, проте наразі меліоративні системи потребують інвестицій у капітальне відновлення. Подальші прогнози вчених невтішні, адже лише за останні 40 років середня температура в регіоні зросла на 2°С.

Виконано за допомогою Disqus