Треба створити чіткі умови продажу землі — експерт

18 листопада 2015 52 0
Треба створити чіткі умови продажу землі — експерт
Кurkul.comТреба створити чіткі умови продажу землі — експерт

Питання про відкриття ринку землі є несвоєчасним, адже ні влада, ні самі аграрії поки до цього не готові, сказав президент Української аграрної конфедерації (УАК), народний депутат України Леонід Козаченко, пише «Ліга.Бізнес».

За його словами, протягом багатьох років чиновники маніпулювали земельним питанням, тим самим поглиблюючи недовіру народу. В останні роки все було зроблено для того, щоб позбавити людей землі, не давши їм справедливо нею розпоряджатися.

«Наприклад, викупити її у державний земельний банк і віддати окремим агрохолдингам в оренду на 49 років. Зрозуміло, що в таких умовах аграрії вже не вірять у прозорість намірів влади. Тому ринок землі не буде побудований до тих пір, поки влада не зможе заручитися повною довірою народу і поки не буде подолана корупція. Якщо це трапиться, то треба відкривати ринок землі не роздумуючи», — зазначив експерт.

За його словами, відстрочка мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 2017 р. дозволить виробити ефективні механізми функціонування ринку земель, зокрема, прийняти закон «Про обіг сільськогосподарських земель», навести порядок із земельним кадастром та земельними паями, особливо тими, які перебувають у державній власності.

«Слід чітко прописати головне: хто матиме пріоритетне право викупу землі, визначити кількість угідь, які можуть бути зосереджені в одних руках, заборонити іноземцям протягом десяти років купувати землі і обмежити на певний строк володіння таким активом для юросіб», — вважає він.

На його переконання, потрібно буде також запустити пілотний регіональний проект, щоб показати, як насправді буде діяти ринок землі на прикладі конкретної області — наприклад, Полтавської чи Кіровоградської. При цьому широкомасштабного проекту можна чекати не раніше, ніж через два роки, та й то — у разі вдалого пілотного експерименту.

Виконано за допомогою Disqus