Третина українців прагне мати право на продаж землі

18 листопада 2015 64 0
Третина українців прагне мати право на продаж землі
Рolitolog.netТретина українців прагне мати право на продаж землі

Для того щоб почав діяти ринок землі, потрібно прийняти закон про її обіг. Про це заявив «Ліга. Бізнес» менеджер по Україні голландської компанії з управління сільськогосподарськими проектами Difco International BV Роман Пучко.

За його словами, існує думка, що закон про обіг земель сільгосппризначення не потрібен, тому що у нас немає закону про ринок авто або квартир.

«Я б погодився, але не у цих умовах. Вважаю, що закон потрібен для двох речей. По-перше, для мінімізації спекуляцій. У законі мають бути прописані норми для того, щоб у «розумників» (а у нас їх багато) не виникло бажання «сьогодні купити, а завтра продати», заробивши на селянах», — пояснює експерт.

Роман Пучко зауважує, що для зменшення корупції, треба встановивши часовий ліміт на право перепродажу — років 7-10. Тобто зацікавити суспільство у тому, щоб земля купувалася для обробки, а не спекуляцій.

«По-друге, закон потрібен для заборони продажу угідь іноземним суб'єктам. Необхідно тимчасово, років на п'ять, обмежити право іноземних суб'єктів купувати землю в Україні. Якщо якийсь іноземець хоче купити землю — будь ласка, але для цього він повинен заснувати українську компанію, найняти українців, платити податки державі Україна. Країні вони не будуть зайвими», — роз'яснює експерт.

Також додає, що мораторій — це знущання над правом власності українців.

«Дуже показовим було голосування студії під час телеперадачі «Шустер Live» минулої п'ятниці: тільки 17% українців хочуть продати свою землю зараз, але 85% наших співвітчизників хочуть мати право продати свою землю. Йдеться про право. Люди змінилися, вони будуть самі вирішувати, що їм робити з землею», — резюмує Роман Пучко.

Виконано за допомогою Disqus