Скасування соєвих правок вплине на ціну сої наступного року — Нероба

17 січня 2020 3696 0
Олена Нероба, менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain
Elevatorist.comОлена Нероба, менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain

Через скасування соєво-ріпакових правок в Україні конкуруватимуть переробники з трейдерами. Для виробників значних змін не буде. Проте вже наступного року ціна сої може зрости. Про це Kurkul.com повідомила експерт зернового ринку, менеджер з розвитку бізнесу Maxigrain Олена Нероба.

«Цього сезону вже особливо нічого не зміниться — все продано/перероблено майже. Вплив буде в наступному році. По ріпаку площі збільшилися ще до прийняття закону, тому що за ріпак добре платила Європа. Соя була не в ціні через світову кон'юнктуру, і наступний рік буде не набагато кращим (виходячи з того, що відбувається наразі: «липова» торговельна угода, великі запаси США і величезний урожай в Бразилії), але переробник в Україні буде конкурувати з трейдером. Не буде ціни на світовому ринку — ні перший, ні другий виробнику багато не заплатить», — сказала Олена Нероба.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект №1210, який скасовує так звані соєво-ріпакові правки.

Згідно опитування, проведеного Kurkul.com, скасування правок вплине на ціну сої в сезоні 2019/20. Таку думку висловили 65% опитаних. Лише 11% вважають, що на ціні відміна ніяк не позначиться, 24% — поки не визначились.

Виконано за допомогою Disqus