Озвучено приблизну ціну с/г землі після зняття мораторію

5 лютого 2020 2915 0

Голова аграрного комітету ВР Микола Сольський озвучив приблизну ціну с\г землі після зняття мораторію. Повідомляє видання «Главком».

Він вважає, що на старті земельної реформи ціна за один гектар складе $1500–1700, далі її відрегулює ринок, але ціна ростиме, орієнтовно — на 10% за рік. 

Читати за темою: У четвер Рада розгляне законопроект про ринок землі у другому читанні

Він наголосив, що до законопроєкту про обіг земель внесена правка, яка  передбачає, що мінімальна ціна не може бути нижчою за нормативно-грошову оцінку (наразі це близько 30 тис грн за гектар, але нормативно-грошова оцінка щорічно зростає).

За словами Сольського, на ціну землі впливатиме низка ринкових факторів.

«Відкриття ринку спричинить деяке збільшення ціни. Без ринку землі динаміка росту ціни була б десь 5–10 % на рік, з ринком — ще плюс 10%. За білий товар завжди хочуть платити більше, ніж за сірий», — сказав голова аграрного комітету.

Він зауважив, що наразі якісна українська земля недооцінена у порівнянні з іншими країнами. Микола Сольський не бачить критичних загроз у зв’язку з відкриттям ринку сільгоспземель. За опитуваннями, близько 7% власників паїв готові продати землю зараз.

Виконано за допомогою Disqus