Вітчизняний експорт насіння у 2019 році збільшився на 15,5%

6 лютого 2020 89 0

Експорт насіння зернових та олійних культур за січень-листопад 2019 р. склав $12,7 млн, що на 15,5% перевищило показник 2018 р. в $11 млн. Про це Kurkul.com повідомили в прес-службі Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За словами завідувача відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Олександра Захарчука, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза. Обсяги поставок цього виду продукції на зарубіжні ринки за одинадцять місяців 2019 р. у вартісному вимірі становили $8, а частка кукурудзи у вітчизняному експорті насіння склала близько 64%.

Основними країнами — споживачами цього виду насіннєвого матеріалу є Білорусь, яка торік закупила 3,7 тис. т кукурудзи на $5,6 млн, Молдова, що імпортувала 0,2 тис. т насіння на $0,6 млн , а також Грузія, яка придбала 0,4 тис. т на суму $0,5 млн . Незначну кількість насіння кукурудзи закупили Румунія, Польща, Угорщина та Австрія.

За 11 місяців 2019 р. зарубіжні поставки насіннєвої пшениці збільшилися більш ніж у 4 рази — з 1 799 т у 2018 р. до 8 702 т торік.

Майже утричі проти 2018 р. — до 1 908 т — збільшився експорт жита.

Також торік було експортовано 159 т ячменю та 778 т сорго.

Експорт гібридної кукурудзи збільшився проти рівня 2018 р. на 7,8% і склав торік 4 786 т.

«Таким чином, загалом 2019 р. Україна експортувала на світовий ринок лише 16,3 тис. т насіння. І, хоча вітчизняний насіннєвий матеріал має величезний потенціал, реалізувати його стає дедалі складніше», — зауважив Олександр Захарчук.

Він додав, що раніше негативними чинниками були:

  • невизнання українських фітосанітарних сертифікатів; 
  • відносно невисока якість українського насіння порівняно з насіннєвим матеріалом країн ЄС та США;
  • потужний захист внутрішніх насіннєвих ринків інших країн для входження іноземного, у тому числі й українського насіння.

За словами експерта у 2019 р. проявився ще один негативний для вітчизняного селекціонера чинник.

«На ринку насіння закріпився новий вид продажу насіннєвої продукції, зазначив науковець. Це — насіння, вирощене іноземними компаніями на території України, дороблене на насіннєвих заводах, побудованих в Україні, і реалізоване українським аграріям. Внаслідок цього втрачаються подальші перспективи розвитку вітчизняної селекції зернових та олійних культур, адже зростання конкуренції на внутрішньому ринку йде не на користь вітчизняної селекції», — пояснив експерт.

Натомість іноземні компанії для здешевлення логістики та інших витрат вже не мають потреби ввозити своє насіння з-за кордону.

«Відтепер вони можуть розвивати власне насінництво в Україні, підшукуючи при цьому нові ринки збуту насіннєвої продукції як в Україні, так і за її межами – у Росії, Китаї, Індії та інших країнах», —підсумував Олександр Захарчук.

Виконано за допомогою Disqus