В Офісі президента розглядають варіанти відновлення Мінагрополітики

9 березня 2020 294 0

В Офісі президента тривають активні дискусії з пошуку кандидата на аграрного міністра. Наразі цим питанням особисто займається президент Володимир Зеленський, голова Офісу Андрій Єрмак та прем’єр Денис Шмигаль.  

Є два варіанти розвитку подій і обоє вони з показником 50 на 50%. Повідомляє АgroРolit.com.

Варіант №1 — попри публічні заяви з Офісу та уряду, що Мінагрополітики таки реанімують, але не зараз, а пізніше. Чому? Наразі у Офісі розглядають варіант погодитися на вимогу екс-міністра МЕРТу Тимофія Милованова і на певний час залишити нерозділеним МЕРТ.

Таким чином сфера агро залишиться у його підпорядкуванні і він її вестиме до завершення земельної реформи, тобто до моменту прийняття основних земельних законів, починаючи з 2178-10 — про ринок землі в Україні.

«Такий сценарій наразі цілком реальний, бо від міжнародних кредиторів, зокрема, МВФ та Світового банку була жорстка рекомендація залишити саме Тимофій Милованова у новому складі КМУ, якого вони бачать головним ідеологом та драйвером земреформи. Раніше він і сам заявляв про це. Звісно, до цієї поради можна не прислухатися — і не отримати черговий транш від МВФ. А ви ж розумієте, що на носі погашення $12 млрд зовнішніх боргів в уряду. Зважте, що почався відтік ОВДП, а Мінфін скасовує аукціони на нові залучення, бо не має бажаючих купити. Якщо ще й МВФ стане в позу через землю та Милованова, то важно буде з виплатами», — йдеться у повідомленні.

Варіант №2 — зараз реанімувати.

«Поставити нового міністра і таки розділити МЕРТ. Наразі на цю посаду розглядають, як одного з замів Тимофія Милованова, так і декілька нових кандидатів, в тому числі й одного з депутатів із лав «Слуга народу», який має відношення до агросеткору… Поки що тривають консультації», — зазначається у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus