Мінекономіки створить робочу групу для введення закону про ринок землі

31 березня 2020 131 0

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства приймає ухваленний у другому читанні законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та створює робочу групу по імплементації цього закону, повідомила прес-служба міністерства.

Відкриття ринку землі заплановано на 1 липня 2021 року.

«Дуже важливо, що політичні сили змогли знайти консенсус, внести додаткові запобіжники у проект закону і відкрити нову сторінку в українській історії. Зараз наше головне завдання — підготуватися до відкриття ринку землі і створити всі необхідні умови для того, щоб аграрій отримав доступ до кредитних ресурсів, не допустити рейдерство і встановити такі правила гри, які б дозволили створювати нові робочі місця на землі і розвиватися аграрному сектору. Ми починаємо консультації з аграріями та створюємо спеціальну робочу групу по імплементації цього закону», — прокоментував міністр економіки, сільського господарства і торгівлі Ігор Петрашко.

Законопроект визначає ключові параметри функціонування ринку землі.

Передбачається поетапне впровадження обороту земель сільськогосподарського призначення:

  • з 1 липня 2021 р. до 1 січня 2024 р. покупцями земель сільськогосподарського призначення зможуть стати тільки фізичні особи — громадяни України;
  • з 1 січня 2024 р. покупцями зможуть бути і юридичні особи.

«До 1 січня 2024 року для громадян буде діяти обмеження на придбання права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, придбані у власність громадянином до вступу в силу закону», — наголошується в міністерстві.

Передбачається заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, вони залишаться державним стратегічним резервом.

Нагадаємо, що 31 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» у другому читанні.

Виконано за допомогою Disqus