Чи можна об'єднати гербіцидний обробіток з біостимуляторами — відповідь експерта

6 квітня 2020 174 0
Чи можна об'єднати гербіцидний обробіток з біостимуляторами — відповідь експерта
Kurkul.com

Біостимулятор Вітазим забезпечує більш ефективне використання потенціалу ґрунту та вологи в ньому, підвищуючи продуктивність сільськогосподарських культур. Про це розповів консультант з агрономії компанії PLANT DESIGNS Вадим Плотніков у блозі «Біостимулятор Вітазим: консультація агронома» на Kurkul.com.

«Вітазим застосовують у бакових сумішах із пестицидами. Препарат слід використовувати в контексті цілісної системи догляду, а не ізольовано. Він забезпечує більш ефективне використання потенціалу ґрунту та вологи в ньому, підвищуючи продуктивність сільськогосподарських культур», — зазначив він.

Мінімальна доза застосування Вітазиму становить 300 г/га, цього, як розповів Вадим Плотніков, буде достатньо, щоб нівелювати наслідки легкого стресу. При значних стресових ситуаціях, коли, наприклад, уражено кореневу систему, — слід уже давати 0,5–1 л/га.

«З агрономічної точки зору, мінімальна доза, яка дає видимий результат у наших умовах, 0,5–1 л/га. В інституті олійних культур у Краснодарі у 2011 р. тестували дію 0,1, 0,5 і 1 л/га. Прибавка була і від 100 г/га, але вона була недостовірна — менше 5 %. Уже з 500 г/га отримали достовірну прибавку, вона показала найкращий результат по всіх культурах, за винятком соняшника. По соняшнику 500 г/га прибавка була на рівні 320 кг/га. А 1 л/га додав 460 кг/га, що є суттєвою різницею», — поділився результатами досліджень експерт.

Щодо пшениці — то Вітазим чудово спрацює у фазі 1–3 листи, розганяючи кореневу систему. Якщо ж пшениця вже добре розкущена, більше 3–4 стебел, то слід працювати в 31-32 фазі, на початку виходу в трубку. Наступні фази, коли можна застосувати Вітазим — це прапорцевий листок та колосіння-цвітіння.

Читати за темою: Олексій Білий: У зоні ризикованого землеробства потрібно думати про стійкість та витривалість культур

Найкраще застосовувати Вітазим у поєднанні з фунгіцидами та інсектицидами, оскільки він додатково підсилює їхню дію. А от ефективність гербіцидів у поєднанні з Вітазимом навпаки знижується, у такому випадку слід давати максимальну дозу препаратів і використовувати негормональні гербіциди.

Наостанок Вадим Плотніков наголосив, що Вітазим несумісний із морфорегуляторами, оскільки він настільки потужний, що препарати цієї групи просто не спрацюють і культура може вилягти. Тому між внесенням морфорегуляторів та Вітазиму має бути проміжок не менше ніж 10 днів — за цей час гормональний фон рослини відновлюється. Оптимальний термін між внесенням цих препаратів — 2 тижні.

Виконано за допомогою Disqus