Експерти порадили, як обрати посухостійкі гібриди кукурудзи

12 травня 2020 788 0
Експерти порадили, як обрати посухостійкі гібриди кукурудзи
Kurkul.com

В зв’язку зі зміною клімату та більш посушливими умовами, фермери переглядають свої технології вирощування кукурудзи та використовують більш вологоощадливі гібриди. Про це йдеться у матеріалі «Вирощування кукурудзи: повна технологія» на SuperAgronom.com.

При виборі гібридів кукурудзи експерти компанії «Лімагрейн-Україна» радять, перш за все, визначитись, на які цілі планується використовувати цей гібрид: силос, крупа, зерно та інше.

Також важливо зрозуміти, які є проблеми на полі, а саме із хворобами, яка технологія вирощування та інше. Для кожного поля потрібно підбирати гібрид окремо.

Компанія «Лімагрейн-Україна» для полегшення підбору гібриду пропонує використовувати програму HYDRANEO Tool. Вона допоможе із рекомендаціями на конкретне поле по вирощуванню, сівбі та підбору гібриду.

«За останні декілька років в Україні досить сильно змінились кліматичні умови, і ми можемо спостерігати суттєві зміни як в гібридному складі, так і в групі стиглості. Господарства, які раніш висівали гібриди кукурудзи із ФАО не більше 200, уже сьогодні сіють 230-260. Посушливі умови змушують фермерів переглядати свої технології вирощування кукурудзи і використовувати більш вологоощадливі. Компанія Лімагрейн має патент на тестування гібридів щодо стійкості до посухи і усі гібриди під брендом HYDRANEO випробовуються за цією методикою і при проходженні усіх етапів отримують підтвердження, після якого присвоюється бренд HYDRANEO», — зазначають експерти.

На сьогодні в України зареєстровані такі гібриди, як Адевей, який входить до ТОП-переліку гібридів, ЛГ30273 із своєю швидкою вологовіддачею в кременисто-зубовидній групі та надійністю, ЛГ30315 з зубовидним типом зерна і високою стійкістю до сажкових хвороб, новинка ЛГ30377 в перший рік випробувань показала себе як високоурожайний і стабільний гібрид, що має велике значення для впевненості, і новинка, який зайшов в реєстр в 2020 році, ЛГ31388 з ФАО 360.

«Агрокліматичні умови України дозволяють вирощувати різні групи стиглості до досить пізніх, але основне ФАО, яке вирощується в Україні, це 240-370», — йдеться у матеріалі.

На думку експертів, в північній частині України, в залежності від ґрунтових умов, буде гарним вибором ЛГ30215 та ЛГ30273. Гібриди мають високу толерантність до сажкових хвороб і фузаріозу та гарну вологовіддачу і холодостійкість. В центральній частині кукурудзосіючого поясу вирощують ФАО від 250 до 350. Зубовидні гібриди бажано не висівати в ранні строки посіву.

Для кожного господарства рекомендується мати різні групи стиглості, що дає можливість отримати середній результат по господарству, уникнувши цим несприятливих факторів у критичні фази для кукурудзи.

«Зважаючи на це усе, пропонується використовувати різні групи ФАО а саме 200-250 в кількості 10-20% в залежності від кліматичної зони, 260-300 у кількості 30-40% і решта на ФАО після 300. Якщо взяти в розрізі гібридів, наприклад в центральній частині України, варто використовувати гібриди ЛГ30273, Адевей та ЛГ31377, більш південніше можна розглядати схему ЛГ30254, Адевей або ЛГ30315 та ЛГ31388. Так чи інакше кожне окреме господарство має свої особливості та вимоги, тому і потребує індивідуального підходу», — підсумували експерти «Лімагрейн-Україна».

Виконано за допомогою Disqus