В Україні потрібно перезапустити Держрезерв — думка

19 травня 2020 110 0
В Україні потрібно перезапустити Держрезерв — думка
Latifundist.com

Сьогодні потрібно перезапустити таку структуру, як Державне агентство резерву України — так званий «Держрезерв». Таку думку висловив Олег Тарасов, народний депутат України, член фракції політичної партії «Слуга Народу», у блозі «Реанімація Держрезерву — страховка для продовольчої безпеки України» на Latifundist.com.

«У нинішніх умовах в його функції повинна входити не лише закупівля медичних товарів для протидії вірусу, а й активізація наповнення запасів продуктами першої необхідності. При цьому зараз для цього існують чи не найкращі умови. Потрібно профінансувати його для закупівлі низки продовольчих товарів і палива», — зазначив експерт.

Читати за темою: Держрезерв повинен сформувати запас продуктів для продовольчої безпеки України — думка

Він додав, що закупівельні ціни на українську соняшникову олію через нафтовий фактор, а також на тлі зростання пропозиції з Аргентини, активно знижуються. Знижуються і закупівельні ціни на курятину.

«За прогнозами молочників, очікується зниження ціни на молочну сировину в Україні — до 9 грн (з ПДВ) — для господарств, 4,50 грн — для закупівлі у населення. Цими тенденціями державі неодмінно слід скористатися», — сказав Олег Тарасов.

За його словами, спостерігається трирічний профіцит і перевиробництво цукру в світі. Це стало причиною того, що виробництво цукру в Україні в 2019/2020 МР склало 1,48 млн т, що на 19% менше, ніж за аналогічний попередній період.

«Як наслідок — скорочення посівів цукрового буряка в Україні на 20%, зменшення кількості сировини. В результаті ми маємо падіння обсягів переробки майже на третину. Вже 9 з 42 цукрових заводів у сезоні банально не запустилися, а сам виробничий сезон скоротився на місяць, що істотно вплинуло на збільшення собівартості виробництва цукру. Наступний сезон теж може бути невдалим», — додав експерт.

Як зазначив Олег Тарасов, сьогодні максимально важливо, щоб Держрезерв зіграв на випередження в ситуації із загрозою продовольчої кризи.

«Агросектор — аж ніяк не остання галузь української економіки. Це 13% ВВП, 39% експорту і валютної виручки, 3 млн зайнятих працівників. І в контексті світової економічної та продовольчої кризи він може стати рятувальним кругом для нашої держави. Нам слід лише зіграти на випередження і використовувати свої можливості по максимуму», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus