Держрезерв повинен сформувати запас продуктів для продовольчої безпеки України — думка

27 квітня 2020 92 0
Держрезерв повинен сформувати запас продуктів для продовольчої безпеки України — думка
Kurkul.com

Для гарантування продовольчої безпеки України уряд має використовувати ряд заходів, як от запас продуктів харчування в Держрезерві. Про це розповів народний депутат України («Слуга народу»), голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, інформуж AgroPolit.com.

На його думку, питання продовольчої безпеки слід розглядати як у площині обов’язку держави забезпечити право людини на повноцінне харчування, так і як частини всієї національної безпеки.

«Для виконання першого завдання необхідно забезпечити фізичну та економічну доступність продуктів харчування. Зокрема, в державній коморі, тобто Держрезерві, мають зберігатися в необхідних обсягах продукти харчування на випадок критичних ситуацій. Держава може контролювати рівень цін на продукти першої необхідності, що власне зараз ми і спостерігаємо. Під час падіння купівельної спроможності громадян можливими є такі заходи як продаж із Державного резерву зерна для виготовлення борошна, щотижневий моніторинг цін та ін. Що стосується другого аспекту, то завдання значно ширше і вимагає проведення ефективної аграрної політики, забезпечення умов повноцінного розвитку сільськогосподарської галузі, аграрної інфраструктури тощо», — пояснив Олег Тарасов.

Народний депутат підкреслив, що наразі точаться гострі дискусії щодо обмеження експорту по зерну. Обирати чи ні цей захід, як і будь-які інші обмеження, втручання держави в економічну діяльність, на його думку мають відбуватися тільки за виняткових обставин.

«Якщо в минулому році Україна зібрала рекордні 75 млн т зернових і зернобобових культур, а для задоволення внутрішніх потреб у посіві, переробці на борошно і крупи, виготовленні хлібобулочних виробів, концентрованих кормів для тварин потрібно трохи більше 20 млн т, то очевидно, що в поточному маркетинговому році обмежувати експорт зернових недоцільно і шкідливо для фінансового стану країни. Так, у 2019 році було експортовано агропродовольчої продукції на $22,2 млрд, а частка галузі в структурі загального експорту з України склала 44%», — вважає він.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу аграрного комітету Олег Тарасов переконаний, що «український аграрний ринок годує не лише 40-мільйонну Україну, але ще й 190 країн світу».

«При цьому залишається тенденція до зростання обсягів виробництва. Звісно, що потрібно постійно монітори та зважати на поточну ситуацію, особливо в цьому та наступному роках. Мають бути задоволені потреби внутрішнього ринку, при цьому ми не можемо дозволити собі необґрунтовані втрати зовнішніх ринків», — підкреслив він.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба буде здійснювати контроль за державним регулюванням цін на продовольчі товари під час карантину

Виконано за допомогою Disqus