Експерт розповів про роль селекції у врожайності гібридного ріпаку

20 травня 2020 59 0
Експерт розповів про роль селекції у врожайності гібридного ріпаку
Kurkul.com

Селекція відіграє важливу роль у технології вирощування та відповідно якості та кількості отриманого врожаю ріпаку. Завдяки висококваліфікованим професіоналам наразі вже створені високоврожайні та стабільні гібриди ріпаку. Про це розповів експерт «NU Agrar GmbH» Антон Штадлер у 7 випуску відеоблогу «РАПСОДІЯ» від «КВС-УКРАЇНА» на Kurkul.com.

Залежно від погодних умов та технологічних операцій, виникає необхідність посіву не лише в оптимальні, а також в ранні та пізні строки. Компанія «КВС Україна» має у своєму портфелі гібриди створені і для раннього, і для пізнього посіву.

«Успішне вирощування ріпаку багато в чому пов’язане із селекцією. Залежно від умов, що панують на підприємстві, селекціонери повинні надавати для виробництва ті чи інші гібриди, які задовольнятимуть вимоги фермерів. Це означає, якщо на період раннього посіву в нас є достатньо вологи в ґрунті, то зрозуміло, що ми хочемо її використати, щоб мати надійні сходи на полі. Селекція також відіграє вагому роль у створенні стабільної високої врожайності. Тут мова йде, перш за все, про те, щоб відповідати вимогам практиків. Якщо наприклад в рік вирощування ріпаку ми рано навесні маємо достатньо вологи в ґрунті, то важливо використати її для забезпечення добрих сходів на полі», — зазначив Антон Штадлер.

Також надзвичайно важливою характеристикою є стійкість до найпоширеніших шкодочинних хвороб, таких як фомоз. За допомогою генної стійкості гібриди компанії KWS менше уражуються фомозом.

Також у портфелі гібридів компанії є стійкі до посухи: ГОРДОН КВС, ФАКТОР КВС, СЕВЕРІНО КВС та УМБЕРТО КВС.

«Наступний важливий пункт — це достатньо висока стійкість до вилягання. Тут можна побачити, що у порівнянні зі старими гібридами, стійкість до вилягання стає все кращою. Окрім цього мова також іде про те, що в майбутньому необхідно більше звертати увагу на толерантність гібридів до стресу і посухи. Ці гібриди повинні дуже добре контролювати баланс вологи та мати дуже високу ефективність використання вологи. І тому краще використовувати її для формування врожайності. Всі ці фактори є важливими для селекції і для фермера», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus